Οι παράνομες αποκλειστικές… διακινητές «μαύρου» χρήματος στα νοσοκομεία

Οι παράνομες αποκλειστικές… διακινητές «μαύρου» χρήματος στα νοσοκομεία

Του Θάνου Πασχάλη

Η έρευνα των Επιθεωρητών Υγείας για τον τρόπο απασχόλησης των αποκλειστικών αλλά και των παρανόμως απασχολούμενων αποκλειστικών νοσηλευτριών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές , ξεκίνησε ,μετά από αίτημα του » Συνηγόρου του Πολίτη». Στον τελευταίο είχαν φτάσει καταγγελίες πολιτών ότι σε ορισμένα Νοσοκομεία του ΕΣΥ επιλέγονται -κατά παρέκκλιση της λίστας των νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων- μόνον συγκεκριμένες αποκλειστικές για την επικούριση ασθενών.

Μάλιστα καταγγελία πολίτη έκανε λόγο ακόμη και για χρηματισμό προϊσταμένων νοσηλευτικών υπηρεσιών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και συνδικαλιστή( του Σωματείου των αποκλειστικών νοσοκόμων) προκειμένου ορισμένες αποκλειστικές νοσοκόμες να κάνουν επιπλέον βάρδιες,καταστρατηγώντας έτσι τον Κανονισμό του κάθε Νοσοκομείου ,που ορίζει την εκ περιτροπής εργασία για τις αποκλειστικές οι οποίες μάλιστα έχουν καταχωρηθεί σε λίστα που διαθέτει το κάθε Νοσοκομείο. Μάλιστα οι καταγγελίες που έφτασαν ακόμη και στα…αυτιά των Επιθεωρητών Υγείας ανέφεραν οτι η «ταρίφα» για κάθε βάρδια έφτανε τα 10 ευρώ ,όταν οι αποκλειστικές νοσοκόμες ,σύμφωνα με το Νόμο, δικαιούνται 120 ευρώ για νυχτερινή βάρδια και 70 ευρώ για ημερήσια απασχόληση,έχοντας την υποχρέωση να κόβουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών και να φέρουν, ως διακριτικά, ειδική στολή και ταυτότητα. Ανάλογες καταγγελίες είχαν φτάσει στο «Συνήγορο του Πολίτη» και για τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες -αλλοδαπές κυρίως- που μπαίνουν «κρυφά» σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτικές κλινικές,χωρίς φυσικά να περιλαμβάνονται στη λίστα των νόμιμων αποκλειστικών και να πληρώνονται φυσικά με «μαύρα».

Πώ ς ξεκίνησε η έρευνα

nosokomeio

Η έρευνα που ξεκίνησε με αρχή το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» δεν διαπίστωσε χρηματισμό Προϊσταμένων Νοσηλευτριών ή του συνδικαλιστή του Σωματείου των Αποκλειστικών ,ωστόσο έφερε στο φως ανεξέλεγκτη διακίνηση μαύρου χρήματος από τις παρανόμως απασχολούμενες αποκλειστικές ,οι οποίες-όπως αναφέρεται στο πόρισμα-δεν ελέγχονται από την φύλαξη του Νοσοκομείου ,ούτε και από τις λοιπές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Παράλληλα στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» για ελλιπή καταγεγραμμένα στοιχεία όσον αφορά τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες καθώς- όπως αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας- «τον Μάρτιο του 2015, οπότε και έγινε ο έλεγχος, δεν διέθετε ονομαστικό πίνακα αποκλειστικών επικαιροποιημένο με ισχύ από τον Ιανουάριο».Επίσης .η επιτροπή που επιλέγει απο τη λίστα των 89 αποκλειστικών νοσοκόμων (αυτός είναι ο αριθμός για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο ) δεν διέθετε στοιχεία για τις αποκλειστικές που χρησιμοποίησε στο Νοσοκομείο σχεδόν για όλο το 2014.

Επίσης στο Νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν, ως αποκλειστικές νοσοκόμες ,απο τους συγγενείς ασθενών κατά κόρον «φτηνές» αλλοδαπές οι οποίες δεν διέθεταν νόμιμη άδεια..Παράλληλα αποδίδονται ευθύνες και στην εταιρεία φύλαξης μιας και δεν ελέγχονται ποιοί μπαίνουν και βγαίνουν σε 24ωρη βάση στο Νοσοκομείο ..Δηλαδή επισκεπτήρια και συνοδοί ασθενών.

Συμπεράσματα πορίσματος για το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς»

«..δεν μπορεί να ελέγξει τους παράνομα απασχολούμενους με αποτέλεσμα να γίνεται ανεξέλεγκτη διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ ταυτόχρονα η υγεία των ασθενών υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους λόγω της ανεπάρκειας των παρανόμως απασχολούμενων ως συνοδών ασθενών…»Σχόλια