Ένταση κατά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό

Ένταση κατά την επίσκεψη Μουζάλα στο Ελληνικό

Μεγάλη ένταση επικράτησε στο Ελληνικό, όταν πρόσφυγες δεν άφησαν τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα να μπει στα γραφεία της δομής. O Yπουργός θέλησε ο ίδιος να «σπάσει» το λουκέτο με το οποίο είναι κλειδωμένη η πόρτα. Όταν οι πρόσφυγες του είπαν πως δεν μπορεί να περάσει, τους απάντησε «go away».

Μικρά παιδιά σκαρφάλωσαν στην πόρτα κι άρχισαν να φωνάζουν, ενώ ο υπουργός έκανε διαπραγματεύσεις με έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ζητούσε να του φέρουν εργαλεία  για να σπάσει το λουκέτο και να μπει στο χώρο όπου υπάρχει το συσσίτιο και ο οποίος τελεί υπό κατάληψη. Οι πρόσφυγες ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Αργότερα επικράτησε ηρεμία, όταν άνοιξε η πόρτα της κατάληψης, περίπου στις 11 το πρωί.

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου του Γιάννη Μουζάλα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Όποιος δε θέλει να μείνει στο Ελληνικό, ας φύγει» 

Σχετικά με την ένταση που καταγράφηκε νωρίτερα, σημείωσε ότι προκλήθηκε από μια ομάδα 30 προσφύγων και κάποιους αλληλέγγυους που προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους πρόσφυγες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν με τους εκπροσώπους των προσφύγων, αλλά «σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει» από το Ελληνικό.

Όπως είπε, οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα ζουν από καλά έως μέτρια και άσχημα, αλλά ξεχειμώνιασαν.

Οι συνθήκες που προσφέρει το ελληνικό κράτος επιδέχονται βελτίωσης, παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται, κι έτσι ακόμη, να είναι καλύτερες από ότι ορισμένοι πρόσφυγες είχαν στις πατρίδες και τα σπίτια τους.

«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες με τσαντήρια στις πλατείες, δεν υπάρχουν μετανάστες να κοιμούνται στο δρόμο, έχουν φαγητό -μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά υπάρχει-, υπάρχει θέρμανση και νερό, υπάρχουν σχολικά για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν υπάρχει απεργία πείνας»

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό και πως πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια από την ίδια οργάνωση/ πολιτικό κόμμα να δημιουργήσει ψευδή είδηση περί απεργίας πείνας προσφύγων. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όχι μόνο δεν υπάρχει απεργία πείνας, αλλά οι αποκαλούμενοι απεργοί πείνας εμπόδισαν να μπει το φορτηγό με την τροφοδοσία σε φαγητό για όλους τους υπόλοιπους.

«Δηλώνω ως υπουργός ότι κατανοώ απόλυτα τον πόνο και τη δυσκολία αυτών των ανθρώπων και προσπαθούμε πολύ, με τις δυνάμεις που έχουμε να απαλύνουμε αυτόν τον πόνο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των νόμων του κράτους και χειραγωγημένα σκηνικά» τόνισε.

 

 Σχόλια