Η προστασία του περιεχομένου πρέπει να είναι προτεραιότητα στο Διαδίκτυο

Η προστασία του περιεχομένου πρέπει να είναι προτεραιότητα στο Διαδίκτυο

Παρακολουθώ, με προσοχή η αλήθεια είναι, την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξορθολογήσει τον χώρο του διαδικτύου. Να ξεκαθαριστεί κάτι: Το διαδίκτυο ούτε τιθασεύεται, ούτε χειραγωγείται.

Οπότε εάν η κυβερνητική πρωτοβουλία για το Μητρώο On Line Μέσων και την πρόσβασή τους στην κρατική διαφήμιση έχει ως στόχο την επιβολή «τάξης» στην πληροφόρηση του κυβερνοχώρου θα αποτύχει παταγωδώς.

Όμως το θέμα της διαφάνειας και της πρόσβασης στον χώρο της διαφήμισης είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Το ίδιο και η προστασία του περιεχομένου και η πάταξη του φαινομένου της λογοκλοπής, ιδίως χωρίς την αναφορά πηγής.

Ας μην γελιόμαστε. Ο χώρος του διαδικτύου είναι γεμάτος από σκοτεινά μυστικά. Όπως αποκαλύφθηκε και από την πρόσφατη ιστορία των αποκαλούμενων «εκβιαστών» υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι επιτήδειοι μπορούν να απλώσουν χέρι στην κρατική διαφήμιση. Δημιουργία ιστοσελίδων χωρίς κανένα περιεχόμενο, με διαφορετικά ΑΦΜ, μόνο και μόνο για να εισπράττονται τα κονδύλια «σπαστά» για να μην δίνουμε στόχο.

Σε ορισμένα, δε, εγχειρήματα επικεφαλής δεν είναι καν δημοσιογράφοι αλλά κάτι τυχάρπαστοι τύποι,  web specialists. Δείτε την περίπτωση με την διαφήμιση της Attica Bank.

Από τα στοιχεία που ήδη διερευνώνται από τις δικαστικές Αρχές προκύπτει (εκτός από την περίπτωση Μαυρίκου) ότι ορισμένοι «έξυπνοι» είχαν στήσει σάιτ-δορυφόρους για τα οποία έπαιρναν «μεροκάματο» 2.500 ευρώ/μηνιαίως.

Τα σάιτ αυτά βέβαια στην ουσία δεν υπήρχαν καθώς είτε ενημερώνονταν αυτόματα, είτε καθόλου! Αλλά πληρώνονταν κανονικά…

Μεγάλο θέμα όμως έχει να κάνει και με την λογοκλοπή που αποτελεί, κατά την γνώμη μας, ένα τεράστιο ζήτημα. Στο διαδίκτυο οι ειδήσεις αναπαράγονται με την ταχύτητα του φωτός! Τι όμως συμβαίνει με εκείνους που δεν σέβονται την «ιδιοκτησία» της είδησης ή του ρεπορτάζ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που το ereportaz έχει πέσει θύμα λογοκλοπής. Αυτό, κυρίως, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα διαδικτυακό μέσο το οποίο, κατεξοχήν, στηρίζεται στην πρωτογενή ενημέρωση. Κόντρα στο ρεύμα του copy paste η δημοσιογραφική παρέα του μικρού… γαλατικού χωριού, είναι εθισμένη στην αλίευση και παραγωγή πραγματικών ειδήσεων.

Ω του θαύματος λοιπόν, σε πλείστες περιπτώσεις, παρατηρούμε τα θέματά μας να αναπαράγονται από άλλα Μέσα τα οποία (ορισμένα, όχι όλα) συστηματικά παραβαίνουν τον βασικό όρο της δημοσιογραφίας που είναι η αναφορά της πηγής.  

Γι αυτό λοιπόν χαιρετίζουμε την δημιουργία του Μητρώου προκειμένου όχι μόνο να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι αλλά κυρίως να παταχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.Σχόλια