Η Ρ. Σβίγκου απαντά στα 5Γιατί: Παράλογη η πρόταση για πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια – Η ΝΔ να προτείνει αντίμετρα

Η Ρ. Σβίγκου απαντά στα 5Γιατί: Παράλογη η πρόταση για πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια – Η ΝΔ να προτείνει αντίμετρα

Παράλογη χαρακτηρίζει την πρόταση των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Η Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στα «5Γιατί» του eReportaz καλεί τη ΝΔ να προτείνει τα δικά της Αντίμετρα ούτως ώστε «να υπάρξουν στοχευμένα, αντισταθμιστικά μέτρα ώστε το τελικό ισοζύγιο για κάθε νοικοκυριό να είναι μηδενικό». Όσον αφορά τα μέτρα που έρχονται η κ. Σβίγκου τονίζει πως «ακούγονται πολλά, από διάφορες πλευρές. Η δική μας θέση για μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία, χωρίς πρόσθετη λιτότητα είναι δεδομένη»

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα

Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί καλή τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup; Αφού όλοι οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι λένε σε όλους τους τόνους ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό;

Με την απόφαση του Eurogroup, έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τέθηκε το πλαίσιο συζήτησης για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων. Το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ, ήδη από τα Χριστούγεννα του 2015. Αυτή η απαίτηση έχει φύγει από το τραπέζι, αφού στο eurogroup αποφασίστηκε ότι για κάθε μέτρο επιβάρυνσης θα υπάρξει κι ένα μέτρο ελάφρυνσης.

Αναγνωρίστηκε, έτσι, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η υπεραπόδοση στους στόχους. Αυτά δεν τα λέει η κυβέρνηση, αλλά πρόσωπα «υπεράνω πάσης υποψίας», όπως ο Ντάισελμπλουμ και ο Μοσκοβισί.

Περιμένουμε από τα υπόλοιπα κόμματα, και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να επιδίδεται σε ασκήσεις επικοινωνιακού αντάρτικου, να προτείνει συγκεκριμένα αντίμετρα. Είναι κομβικής σημασίας να υπάρξουν στοχευμένα, αντισταθμιστικά μέτρα ώστε το τελικό ισοζύγιο για κάθε νοικοκυριό να είναι μηδενικό.

Αναφορικά, τώρα, με το περιεχόμενο των μέτρων, ακούγονται πολλά, από διάφορες πλευρές, πράγμα φυσιολογικό, από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η δική μας θέση για μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία, χωρίς πρόσθετη λιτότητα είναι δεδομένη.

Γιατί η ΝΔ σας κατηγορεί ότι θέλετε να πάτε τη χώρα σε ένα «νέο 2015»; Πιστεύετε ότι δε θα κλείσει η αξιολόγηση;

Γιατί η ΝΔ πορεύεται με μοναδική πυξίδα της την καταστροφολογία και επενδύει πολιτικά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μέρες για να σχολιάσει την απόφαση του eurogroup, ακριβώς επειδή έψαχνε νέο περιτύλιγμα της ίδιας αδιέξοδης στρατηγικής.

Το μόνο που έχει απομείνει στη ΝΔ είναι να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δήθεν αυτή έφταιγε για την καθυστέρηση, εφευρίσκοντας, μάλιστα και διάφορα ποσά που μας στοίχισε το δήθεν χάσιμο χρόνου. Ενώ όλοι γνωρίζουν, στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ότι υπήρξε εμπλοκή μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, συνεχίζει να αναμασά την προπαγάνδα περί «καθυστερήσεων Τσίπρα». Να της θυμίσουμε μόνο το ότι, εάν είχαμε ακούσει τη γραμμή Μητσοτάκη, «υπογράψτε τα όλα τώρα», θα είχαμε μείνει με τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ. Εμείς όμως, ενεργούμε προς το συμφέρον της κοινωνίας, και ιδίως των πιο αδύναμων, και γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε σκληρά, και προσπαθούμε, σύμφωνα με τις αρχές μας να πετύχουμε κοινωνικά δίκαιες λύσεις.

Εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη, και των εκλογών που εκκρεμούν σε διάφορες χώρες, το παιχνίδι των καθυστερήσεων δεν συμφέρει κανέναν. Όλες οι δικές μας ενέργειες συντείνουν στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και σε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία.

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ λέτε ότι τελείωσε η λιτότητα, όταν έχουμε συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια; Δεν είναι οξύμωρο;

Για τα πλεονάσματα, θα πρέπει να επαναλάβουμε κάτι, γιατί η αντιπολίτευση, και ιδίως η ΝΔ, σπεκουλάρει καθημερινά. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη, ούτε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε η διάρκεια της ισχύος τους έχουν αποφασιστεί. Έχουμε μάλιστα δηλώσει σε όλους τους τόνους, ότι η συγκεκριμένη πρόταση που αναφέρετε για 10 χρόνια είναι παράλογη. Εσείς, βέβαια, ως δημοσιογράφος, καλά κάνετε και το ρωτάτε. Άλλοι είναι αυτοί που, ενώ θα έπρεπε να σωπαίνουν, έχουν το θράσος και μιλάνε.

Για παράδειγμα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου, κι ότι έχουν ήδη ξεχάσει πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030.

Αναφορικά, τώρα, με το τέλος της λιτότητας, είναι ένα αίτημα που έχει αρχίσει να ακούγεται από όλο και περισσότερες πλευρές, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για ένα σύνθημα, αλλά για μια αναγκαιότητα. Υπάρχουν πλέον φωνές, όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά και από τη σοσιαλδημοκρατία, και τους Πράσινους, που έχουν αρχίσει να αντιτάσσονται στις νεοφιλελεύθερες συνταγές λιτότητας. Αυτές οι φωνές ακούγονται πλέον και μέσα στα όργανα της ΕΕ, κάτι που φάνηκε κι από το πιο πρόσφατο Eurogroup. Γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα σε ποιο ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγματευόμαστε, δεν πανηγυρίζουμε, ούτε πετάμε στα σύννεφα, αλλά είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας για υπέρβαση της λιτότητας.

Γιατί ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε ότι ήταν λάθος στρατηγική η επιλογή της κυβέρνησης να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά; Συμφωνείτε εσείς με αυτήν τη δήλωση;

Ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.Ο ελληνικός λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον εκπροσωπήσει. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ένα κοινωνικό αίτημα συνολικής αλλαγής και ανατροπής του δικομματικού καθεστώτος της μεταπολίτευσης.

Να θυμίσουμε πάντως ότι ο κ. Σαμαράς είχε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», το οποίο δεν άργησε να αποκαλυφθεί. Δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση, άδειασε τα κρατικά ταμεία, μετέφερε νωρίτερα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς νόμιζε ότι, μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις, μπροστά στο ναρκοθετημένο, από τον ίδιο, πεδίο, η κυβέρνηση θα έπεφτε σύντομα, κι ο ίδιος θα επέστρεφε σύντομα στην εξουσία, για να ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μην αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, και να επιλέξουμε την στάση απομονωτισμού και αναχωρητισμού, όπως άλλοι ; Δεν το κάναμε, και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε.


Σχόλια