Η Ρωσία διακόπτει τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Η Ρωσία διακόπτει τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Να διακόψει προσωρινά τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Ακούγιου της Τουρκίας απόφαση η Ρωσία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, και επιβεβαιώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι από το χώρο της ενέργειας.

Οι ίδιοι, μιλώντας στο πρακτορείο διευκρίνισαν ότι η ρωσική εταιρεία Rosatom δεν έχει ακυρώσει τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου – αξίας 20 δισ. δολαρίων –, καθώς αυτή η κίνηση θα ενεργοποιούσε αυστηρές ρήτρες για αποζημιώσεις.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι η Άγκυρα ήδη εξετάζει και άλλους υποψήφιους ανάδοχους για το έργο, με δεδομένους τους φόβους ότι η ρήξη στις ρωσοτουρκικές σχέσεις θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας 1.200 μεγαβάτ στο Ακούγιου υπογράφηκε το 2013, με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση του έργου έως το 2019, όμως διάφορα ρυθμιστικά και οικονομικά εμπόδια έχουν καθυστερήσει τις εργασίες.

Η διακοπή των έργων κατασκευής της μονάδας από τη ρωσική πλευρά είναι το πιο πρόσφατο «επεισόδιο» στη ρωσοτουρκική ρήξη, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία, κοντά στη συροτουρκική μεθόριο.Σχόλια