Η Ρωσία ενδέχεται να εκμεταλλευτεί τις «διαιρέσεις» στην ΕΕ και να εξαιρέσει από το εμπάργκο Ελλάδα, Κύπρο & Ουγγαρία

Η Ρωσία ενδέχεται να εκμεταλλευτεί τις «διαιρέσεις» στην ΕΕ και να εξαιρέσει από το εμπάργκο Ελλάδα, Κύπρο & Ουγγαρία

Ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαιρέσει περίπου 20 εταιρείες στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο από το εμπάργκο που επιβάλλει στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, αναφέρει το πρακτορείο Ιντερφάξ, το οποίο επικαλείται δήλωση ανώτερου αξιωματούχου.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ο Σεργκέι Ντάνκβερτ, επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσίας, δήλωσε πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί για 15 Ούγγρους και λίγους Έλληνες και Κύπριους παραγωγούς.

Ακόμα, ο Ντάνκβερτ δήλωσε πως η υπηρεσία του δεν διεξάγει αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την άρση της ευρύτερης απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων, και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες οδήγησαν σε ναυάγιο προηγούμενες διμερείς συνομιλίες με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Περίπου 6.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξήγαν προϊόντα τροφίμων στη Ρωσία πριν από το εμπάργκο και υποκαθίστανται σταθερά από προμηθευτές από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία, καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ όπως η Σερβία, δήλωσε ακόμα ο Ντάνκβερτ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία επέβαλε πέρυσι απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την 28μελή ΕΕ, ως αντίδραση τις δυτικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ισχύς της απαγόρευσης, η οποία αφορά εισαγωγές τροφίμων αξίας περίπου 9 δισεκ. δολαρίων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες, πρόκειται να λήξει στις 7 Αυγούστου, ένα χρόνο αφότου επιβλήθηκε.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει δηλώσει πως ενδέχεται να παρατείνει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Μόσχας δε γίνονται αρκετά στο πλαίσιο της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κάνει γνωστό αν θα ανανεώσει τα δικά της αντίμετρα, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται να αποφασίσει να εκμεταλλευθεί τις διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ, υιοθετώντας μια επιεική στάση έναντι των κρατών μελών που την επικρίνουν λιγότερο.Σχόλια