Οι συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν με… δανεικά

Οι συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν με… δανεικά

Είναι ευρέως γνωστό πως οι τελευταίοι μήνες του χρόνοι είναι οι πιο δύσκολοι για την πληρωμή των συντάξεων, ειδικά για τα ταμεία με τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Για αυτόν τον λόγο και προκειμένου τα ταμεία να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση 290 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.

Στις 26 Οκτωβρίου το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ έλαβαν 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου. Τα περισσότερα χρήματα αναμένεται να δοθούν στο ΙΚΑ.

Ειδικότερα, το ΙΚΑ θα αναμένεται να λάβει συνολικά 150 εκατ. ευρώ, σε τρεις δόσεις, με σκοπό να καλύψει μέρος των ελλειμμάτων του. Ήδη έλαβε τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να λάβει από 50 εκατ. ευρώ στις 10 Νοεμβρίου και τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο ΟΑΕΕ θα λάβει 120 εκατ. ευρώ, επίσης σε 3 ισόποσες δόσεις, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ, για τον κλάδο του Ταμείου Νομικών. Ο ΟΑΕΕ, που επίσης έλαβε στις 26 Οκτωβρίου τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ, θα λάβει τις επόμενες δύο δόσεις στις 10 Νοεμβρίου και τις 10 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ για το έλλειμμα του ΤΑΝ, στις 24 Νοεμβρίου.

Η κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τραγική και αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015

Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς έχει σχεδόν αξιοποιήσει το σύνολο της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (95,9% ή 800 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος).

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται και το ΙΚΑ που έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους το 85,1% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης ή 2,133 δισ. ευρώ από τα 2,505 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά.Σχόλια