Η στυτική δυσλειτουργία «δείχνει» διαβήτη;

Η στυτική δυσλειτουργία «δείχνει» διαβήτη;

Ένας στους τρεις έως ένας στους δύο άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Έχει παρατηρηθεί ωστόσο, ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με εκείνους που έχουν ανάγκη είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα, είτε από ινσουλίνη.

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας, τη διάρκεια της νόσου, την εμφάνιση επιπλοκών από το διαβήτη καθώς και τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε με τη βοήθεια μετρήσεων της ροής στις αρτηρίες του πέους ότι, οι διαβητικοί άνδρες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος έχουν σοβαρότερη διαταραχή στη λειτουργία της στύσης.

Η αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια που προκαλούνται από το σακχαρώδη διαβήτη ευθύνονται κυρίως για την εκδήλωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στους διαβητικούς ασθενείς επίσης συνυπάρχει αρτηριακή υπέρταση και διαταραχές στα λιπίδια που επίσης επιδρούν δυσμενώς στις μικρής διαμέτρου αρτηρίες του πέους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί απευθύνονται στον γιατρό, μαθαίνοντας εκ των υστέρων ότι έχουν αυξημένες τιμές σακχάρου, κάτι που υπολογίζεται ότι παρατηρείται στο 40% των ανδρών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου του επιστημονικού εντύπου «Annals of Family Medicine», οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν πάνω από διπλάσια πιθανότητα να έχουν αδιάγνωστο διαβήτη συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έχουν προβλήματα στη στύση. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι, για τους άνδρες ηλικίας 40-59 ετών η πιθανότητα διαβήτη μεταξύ των ανδρών χωρίς στυτική δυσλειτουργία είναι ένας στους 50 και αντίστοιχα, ένας στους 10 όταν αναφερόταν στυτική δυσλειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη αλλά όψιμη, δεδομένου ότι προκαλείται από βλάβες στις αρτηρίες και τα νεύρα και άρα χρειάζεται αρκετά χρόνια αδιάγνωστου διαβήτη για να αναπτυχθεί. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να επισκέπτονται δίχως καθυστέρηση οι άνδρες με προβλήματα στη στύση στο γιατρό.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια