Οι στόχοι του Αλ. Τσίπρα στο Ιράν

Οι στόχοι του Αλ. Τσίπρα στο Ιράν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Άλλωστε, τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν 60 Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο έπακρον την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο, μετά την άρση των κυρώσεων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, με την Αθήνα να «βλέπει» αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή, καθώς το Ιράν χαρακτηρίζεται χώρα – κλειδί.

Ενέργεια

Στον ενεργειακό κλάδο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου και περαιτέρω μείωση της τιμής του, η οποία θα ευνοήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Άλλωστε, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν ότι το Ιράν επιθυμεί μία αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμούν ότι ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.

Γεωπολιτική

Η ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά, ο πρωθυπουργός αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, πράγμα που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη.

Επίσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα «έδειξε ευαισθησία στις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία».

Η Ελλάδα και το Ιράν επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα «Μνημόνιο Κατανόησης», ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αλ. Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με το Ιράν

Το πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιράν παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην ιρανική πρωτεύουσα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίες.

Πρόσθεσε δε, ότι η ανάπτυξη συνεργασιών με το Ιράν συνιστά στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καταστεί η «γέφυρα» επικοινωνίας του Ιράν με την Ε.Ε. σε μία σειρά ζητημάτων, όπως τα ενεργειακά, η οικονομία και το εμπόριο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του πάρκου, χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ως «τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης», ενώ σημείωσε ότι η επίσκεψή του μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας.

Παράλληλα, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν, τον προσεχή Μάιο.

Ξενάγηση στο Εσφαχάν

 Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ιράν, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε σήμερα στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Εσφαχάν, το οποίο θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν.

Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σχόλια