15:40 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Η θεωρία του Domino: Ποιες χώρες ακολουθούν μετά τη Βρετανία;

Η θεωρία του Domino: Ποιες χώρες ακολουθούν μετά τη Βρετανία;

Παγκόσμια αναταραχή έχει σημάνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το Brexit επικράτησε με 51,9% έναντι 48,1% του Bremain και οι βρετανοί πολίτες πήραν την απόφαση να βγει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 43 ολόκληρα χρόνια μετά την ένταξή της.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο αποτελεί το φαινόμενο “Brexit”,  για τις παγκόσμιες αγορές που πρόκειται να επηρεαστούν άμεσα από την πολιτική αυτή θύελλα που ξέσπασε και παίρνει ραγδαίες διαστάσεις.

707735-o-brexit-facebook.jpg

Το δημοψήφισμα αυτό ορόσημο για την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται μεταξύ άλλων να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ πιθανόν να επέλθει το φαινόμενο “ντόμινο”, συμπαρασύροντας προς την έξοδο και άλλες δυσαρεστημένες χώρες.

Απόδειξη αποτελεί ότι καταρρέουν οι αγορές μετά το ξεκάθαρο αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία αλλά και την παραίτηση που ανακοίνωσε ο Ντέβιντ Κάμερον. H απειλή του κραχ είναι πλέον ορατή στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στο γεν και τον χρυσό

Παρά τις διαβεβαιώσεις νωρίτερα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν πρόκειται να διαλυθεί, η ανησυχία των ηγετών είναι εμφανής και … δικαιολογημένη θα προσθέταμε. Τα ακροδεξιά κόμματα πανηγυρίζουν, με τη Λεπέν να ζητάει και αυτή άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο και της Γαλλίας.


Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια αναταραχή για το φαινόμενο «Brexit»


Ήδη την εκκίνηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος που θα κρίνει την παραμονή ή αποχώρηση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, όπως μεταδίδει το BBC. Παράλληλα, το προσεχή φθινόπωρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην γείτονα μας χώρα, την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί αναλυτές μετά το Brexit, έκαναν λόγο για Grexit , φουντώνοντας εκ νέου τα  περσινά σενάρια.

Ας δούμε όμως ποιες χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας:


Σουηδία

Η Σουηδία έχει αρνηθεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη και σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ Βρετανία και Σουηδία συμφωνούν σχεδόν σε όλα. Είναι δηλαδή κάτι αντίστοιχο της Βρετανίας. Παράλληλα, η σκανδιναβική χώρα έχει δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες και έχει προσπαθήσει πολύ για την ενσωμάτωσή τους, όμως η ακροδεξιά έχει κερδίσει έδαφος και κάποιοι συγκρίνουν την άνοδό της με αυτή του ευρωφοβικού Ukip στη Βρετανία. Οι περισσότεροι Σουηδοί έχουν θετικοί γνώμη για την ΕΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αλλάζει.

 

Δανία

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Δανοί αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να παραχωρήσουν μεγαλύτερη εξουσία στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό όμως  από μόνο του δεν δείχνει ότι η Δανία πραγματικά θέλει να αποχωρήσει από την Ενωση. Οι περισσότεροι Δανοί, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να αποκτήσουν περισσότεροι δύναμη. Η Δανία φοβάται πως περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που έχει ήδη δεχτεί θα απειλήσουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας της μικρής αυτής χώρας.

Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν είναι υπέρμαχος της ΕΕ, αντίθετα μάλιστα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ορμπάν είχε καλέσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, αλλά το κίνητρό του ήταν να διατηρήσει τις στενές σχέσεις της κυβέρνησής του με τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές.
Ο Ορμπάν σκοπεύει να προκηρύξει δημοψήφισμα για το αν η ΕΕ θα μπορεί να προχωρεί στην επανεγκατάσταση προσφύγων χωρίς την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών που επηρεάζονται άμεσα.

Γαλλία

Το 61% των Γάλλων έχουν αρνητική άποψη για την ΕΕ. Οικονομία, τρομοκρατία, κοινωνικές αναταραχές αποτελούν πλήγμα ενώ Πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν τα προβλήματα αυτά στην ΕΕ. ή μάλλον στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει.
Η λιτοτητα της Μέρκελ, το άνοιγμα των συνόρων στους Σύρους πρόσφυγες, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών τάσεων, με το κόμμα της Λεπέν να βλέπει συνεχή αύξηση στα ποσοστά υπερ της.

Σκωτία

Η Σκωτία είναι ειδική περίπτωση. Μέσα σε δύο χρόνια διεξήγαγε δύο δημοψηφίσματα και ίσως να ετοιμάζεται για ένα τρίτο. Η Νίκολα Στέρτζον όταν ρωτήθηκε για το αν θα ξαναγίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. “Ολα είναι στο τραπέζι είπε”. Η Σκωτία τάσσεται υπέρ της ΕΕ και το Βrexit την δυσκολεύει. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Άλεξ Σάλμοντ μετά την νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο ωστόσο η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
“Το συνετό για τη Σκωτία είναι να μην εγκαταλείψει ποτέ την ΕΕ”, δήλωσε ο Σάλμοντ σε συνέντευξή του στο Sky News.
Στην ερώτηση αν η σημερινή ηγέτης του SNP και πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα προωθήσει τώρα ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Σάλμοντ απάντησε: “Ναι, το πιστεύω”.

Οι συνέπειες του Brexit σε κάθε μία από τις χώρες της ΕΕ:

Σύμφωνα με το Politico, οι πολιτικοί και διπλωμάτες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πληθώρα άλλων συνεπειών που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνέπειες ενός Brexit ανά χώρα σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Ελλάδα: Οικονομικές συνέπειες

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τα μέλη της ευρωζώνης δεν θα δείξουν ευελιξία στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Ιρλανδία: Οικονομικές συνέπειες

Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι συνέπειες ενός Brexit θα είναι τεράστιες, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν σημαντικές εμπορικές σχέσεις.

Γαλλία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού

Η Γαλλία θα επηρεαστεί σημαντικά από το Brexit, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Γάλλοι έχουν χειρότερη άποψη για την ΕΕ από εκείνη των Βρετανών.

Βέλγιο: Οικονομικές συνέπειες

«Οτιδήποτε αποδυναμώνει την ΕΕ είναι πλήγμα για τη χώρα», αναφέρουν διπλωμάτες και ερευνητές.

Λουξεμβούργο: Ηθικό πλήγμα

Το Brexit θα είναι ηθικό πλήγμα για τη χώρα. Ωστόσο μπορεί να είναι θετικό για την οικονομία, καθώς πολλές βρετανικές επιχειρήσεις μπορεί να μεταφέρουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο.

Ολλανδία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού

Ένα Brexit θα ωθήσει σε άνοδο το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα, καθώς οι δύο χώρες ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές τακτικές.

Γερμανία: Ηθικό πλήγμα

Το Brexit θα φέρει ισχυρό ηθικό πλήγμα στη Γερμανία και ίσως στην πίστη στο ευρωπαϊκό όνειρο.

Τσεχία: Οικονομικό πλήγμα

Το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ θα φέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στη χώρα, αναφέρουν οι μελετητές.

Πολωνία: Οικονομικές συνέπειες

Μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο θα έχει στην Πολωνία ένα Brexit ιδιαίτερα στους πολίτες που ζουν ή εργάζονται στη Βρετανία.

Σλοβακία: Οικονομικές συνέπειες

Οικονομικές θα είναι οι συνέπειες για τους Σλοβάκους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ουγγαρία: Απώλεια ενός συμμάχου

Τεράστιες πολιτικές συνέπειες θα φέρει στη χώρα η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ ιδιαίτερα μετά τη στάση που κρατά ο Όρμπαν στο θέμα του προσφυγικού.

Αυστρία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της έφθασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την Προεδρία της χώρας, κάτι που δείχνει ότι στη χώρα μετά από ένα Brexit θα υπάρξει άνοδος στις λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

Λιθουανία: Οικονομικές συνέπειες

Αμφίβολο θα είναι το μέλλον των Λιθουανών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit.

Ρουμανία: Οικονομικές συνέπειες

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τις οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι Ρουμάνοι πολίτες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Φινλανδία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού

Ένα Brexit μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κυβερνώντος συνασπισμού.

Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου

Οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις.

Δανία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού

Το Λαϊκό Κόμμα πιέζει και αυτό για δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και ένα Brexit θα εντείνει την κατάσταση.

Ιταλία: Άνοδος του ευρωσκεπτικισμού

Σε περίπτωση Brexit η χώρα θα τηρήσει σκληρή στάση σε ότι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να επιδιώξει από την ΕΕ.

Μάλτα: Οικονομικές συνέπειες

Το Brexit θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας καθώς θα πληγεί ο κλάδος του τουρισμού.

Ισπανία: Πολιτική αναταραχή

Ένα Brexit θα μπορούσε να ωθήσει την περιφέρεια της Καταλόνια στην απόσχιση της.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας