Οι θέσεις ΝΔ, Ποταμιού, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα

Οι θέσεις ΝΔ, Ποταμιού, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορώντας τον ότι «έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των «θεσμών», ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες.

Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ!», τονίζει. Και προσθέτει:  «Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας», καταλήγει. Να σημειωθεί ότι από τις 10.30 το πρωί συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για να αποφασίζει σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις.

Επιθετικός απέναντι στους Α. Τσίπρα και Π. Καμμένο ήταν στη δήλωσή του και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό. Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία τόνισε: «Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα. Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Δεν χρειάζεται  δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και  απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

«Θα ψηφίσουμε όχι αλλά δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στο δίλλημα της κυβέρνησης: Όχι στο Μνημόνιο των δανειστών, Ναι στο ΣΥΡΙΖΑιϊκο Μνημόνιο», τόνισε στην ΕΡΤ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΚΚΕ. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ το δημοψήφισμα «επιδιώκει να κάνει το λαό συνένοχο σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς καλώντας τον να επιλέξει ανάμεσα σε Σκύλλα και σε Χάρυβδη».Σχόλια