Οι θέσεις των κομμάτων στο συμβούλιο αρχηγών

Οι θέσεις των κομμάτων στο συμβούλιο αρχηγών

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το κρίσιμο για τη χώρα, συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ενόψει της  Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό. Ο κύριος γνώμονας είναι η συναίνεση μεταξύ τους, ώστε να εμφανιστεί ενωμένη η Ελλάδα για το τεράστιο πλήγμα του προσφυγικού.

Ποιες όμως είναι οι θέσεις των κομμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συζήτησης:

Η κυβέρνηση

– δεσμεύεται για υλοποίηση των υποχρεώσεών της όχι μόνο απέναντι στην ΕΕ αλλά και τους πρόσφυγες με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες

– υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

– ζητά αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

– οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

– Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία.

– Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Οι θέσεις της ΝΔ

– η κυβέρνηση με την πολιτική των ανοικτών συνόρων διόγκωσε το πρόβλημα, απομόνωσε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Σένγκεν.

– λέει «όχι» στο ενδεχόμενο βέτο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

– δεν θα πρέπει να υπάρξει συμψιφισμός προσφυγικού-αξιολόγησης

– να υπάρξει διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.

– να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους

– να μπουν εμπόδια στην ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα

– να συμμετάσχει ενεργότερα ο Στρατός για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Οι προτάσεις του Ποταμιού

– Ζητά τον ορισμό υπερυπουργού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων αλλά δεν θα είναι ο Γιάννης Μουζάλας.

– Προτείνει Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Να ενισχυθούν η φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων.

– Να υπάρξει άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.

– Να ασκηθεί κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.

– Να υπάρξει συνολική συμφωνία με την ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα ζητήσει η Φώφη για να διαχειριστεί το προσφυγικό και την κρίση

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με σκληρή γραμμή, έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα ζητήσει να συγκροτηθεί «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» για να διαχειριστεί τη συνολική κρίση της χώρας και ειδικά το προσφυγικό.

«Η εθνική γραμμή συνεννόησης και ευθύνης χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση να την υλοποιήσει.Είναι ώρα να δεχθούμε όλοι μία κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» θα τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το σενάριο των εκλογών και επικρίνοντας τη ΝΔ, που δείχνει να προτιμά τις κάλπες και όχι μία ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία.

«Δεν μπορεί να ζητάει εκλογές, όταν η χώρα καταρρέει, έχει τόσα μέτωπα ανοιχτά, η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει και το προσφυγικό είναι σε έξαρση» θα αναφέρει για την αξιωματική αντιπολίτευση η κυρία Γεννηματά.

Με πληροφορίες από το protothema.grΣχόλια