Η… θηλυκή πλευρά του νέου υπουργικού συμβουλίου

Η… θηλυκή πλευρά του νέου υπουργικού συμβουλίου

Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, ορκίστηκε λίγο νωρίτερα σε διπλή τελετή ορκωμοσίας, και από τη σύνθεσή της δε λείπει το θηλυκό στοιχείο, με έξι δυναμικές γυναίκες να λαμβάνουν καίριες θέσεις.

Ας τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα:

Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών: Νάντια Βαλαβάνη

valavani

Γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954, η Νάντια Βαλαβάνη είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, από το Μάρτιο 2014 ήταν Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

rania-antonopoulou

Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.

Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) : Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

tsarouxa

Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958. Είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παντρεμένη με τον Χρήστο Τσαρουχά, έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά, (πολιτικός επιστήμων), και μία κόρη, την Κατερίνα Τσαρουχά, (κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος).

Εξελέγη βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Στις Εθνικές Εκλογές του 2012 και του 2015 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών.

Αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (Μεταναστευτικής Πολιτικής): Τασία Χριστοδουλοπούλου

xristodoulopoulou

H Τασία Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων. Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

kountoura

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις εκλογές του 2004, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το «Μνημόνιο 2» και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το 2014 ανέλαβε και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

fotiou

Η Θεανώ Φωτίου είναι καθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π.
Το 1990-92 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning. Είναι εκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης. Εξελέγη βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2012.
Σχόλια