Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το πραξικόπημα!

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το πραξικόπημα!

Νέες αποκαλύψεις έρχονται αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Αυτή την φορά η τούρκικη εφημερίδα «Χουριέτ» υποστηρίζει πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γνώριζαν τι θα συνέβαινε και είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του στρατού.

H MIT είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της .

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι, οι τούρκικες μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5,30 μ.μ., ο Φιντάν επισκέφτηκε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και έδωσε στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναλυτικές πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.Μισή ώρα αργότερα, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ. Στις 6.30 μ.μ. μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ διατάζει να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Απαγορεύτηκαν όλες οι οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Ανάλογη ήταν η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε αναγκαστικά νωρίτερα, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί.Σχόλια