Η Βουλγαρία ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ για άνοιγμα συνόρων με την Ελλάδα

Η Βουλγαρία ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ για άνοιγμα συνόρων με την Ελλάδα

Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η Βουλγαρία προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ζήτησε με ψήφισμά του την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάνοιξη των μεθοριακών σταθμών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που κρατούν κλειστούς έχοντας τοποθετήσει τρακτέρ στις διαβάσεις Έλληνες αγρότες.

Στο ψήφισμά της η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας δηλώνει ότι «δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων της Βουλγαρίας από πλευράς Ελλάδας», ενώ καλεί «τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας μέσω των συνόρων». Ζητά επίσης από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης σε διμερές επίπεδο.

Η Βουλή της Βουλγαρίας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λάβει θέση στο ζήτημα, ξεκινώντας, μεταξύ άλλων, και διαδικασία επί παραβάσει κατά του ελληνικού κράτους», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «δε θα επιτρέψει αυτή η κρίση να οδηγήσει σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων».

Την ίδια ώρα, εκτροπή της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία, λόγω του αποκλεισμού όλων των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών από οργισμένους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών οχημάτων.

Το Εθνικό Συνδικάτο Βουλγάρων Μεταφορέων εξήγησε πως με το μέτρο αυτό θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει στις νταλίκες οι αγρότες στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι οι αγρότες έχουν ανοίξει το τελωνείο του Προμαχώνα, και ότι επικοινώνησε με τη Βουλγάρα ομόλογό του για να ανοίξουν και οι Βούλγαροι οδηγοί τα σύνορα επί εδάφους τους.Σχόλια