16:41 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Οι Βρετανοί ψηφίζουν υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα

Οι Βρετανοί ψηφίζουν υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα

Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίζεται το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov.

Στην ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη τηςΑμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.

Ανταποκρίτρια Observer: Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή – Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά 

Με ένα άρθρο-καταπέλτη, η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, έγραψε την Κυριακή ένα άρθρο στον «Observer» και αναφέρει: «Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». Δηλώνει ότι «τώρα που η Αμάλ Κλούνεϊ αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος: Να επανενώσουμε τα αρχαία Γλυπτά με την πατρίδα τους» και θυμίζει την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

«Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα», γράφει η ανταποκρίτρια του «Guardian», ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένη «από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα», στους χειρισμούς.

Παραθέτει, τέλος, στίχους από τη «Ρωμιοσύνη»: «”Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα” έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας