Η Ξένη Δημητρίου η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η Ξένη Δημητρίου η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Μια γυναίκα θα είναι για δεύτερη φορά εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η Ξένη Δημητρίου, μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επελέγη από την κυβέρνηση ως νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να διαδεχθεί την Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η επιλογή της Ξένης Δημητρίου είναι σύμφωνη πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια για επιλογής της  Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, κάτι που πρόσφατα είχε ζητήσει και η Ένωση Εισαγγελέων.
Η κυρία Δημητρίου έμπειρη εισαγγελική λειτουργός έχει χειριστεί εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της, με κορυφαία την παρουσία της  στο Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Δικαστικοί κύκλοι εδώ και καιρό εκτιμούσαν ότι η κα Δημητρίου θα ήταν η νέα εισαγγελέας του ΑΠ. Μάλιστα το ereportaz στην στήλη ΕΔΩΛΙΟ είχε προαναγγείλει την εξέλιξη.
Η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός θεωρείται πρόσωπο χαμηλών τόνων. Με καταγωγή από το Αίγιο, η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε εκείνη την κορυφαία δίκη εισηγήθηκε ουσιαστικά να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, πρόταση η οποία δεν έγινε ως γνωστόν δεκτή. Ήταν Νοέμβριος του 1978 και ήταν η δεύτερη γυναίκα μετά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που «μπαίνει» τρία χρόνια μετά από εκείνη στον εισαγγελικό κλάδο.
Μετά τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων όπως το σκάνδαλο του σιδηροδρομικού έργου Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες (τρίτο τμήμα του Προαστιακού σιδηροδρόμου), την υπόθεση της Interamerican αλλά και τις διώξεις κατά μελών της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατέλαβε την θέση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.


Σχόλια