Η Ζωή «μπλοκάρει» τις διαδικασίες στη Βουλή

Η Ζωή «μπλοκάρει» τις διαδικασίες στη Βουλή

Τα κυβερνητικά πλάνα μπλοκάρει για μία ακόμη φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού παρά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα για τη διαδικασία που επιθυμεί να ακολουθηθεί για τη συμφωνία, εκείνη κάνει τα δικά της σχέδια.

Μετά από την επιστολή του πρωθυπουργού, η πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε μαζί του. Στη συνομιλία τους, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι αρμόδιες επιτροπές δεν θα συνεδριάσουν την Τετάρτη, παρά η Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ, στις 9.30, θα αποφασίσει για το άνοιγμα της Βουλής. Στη συνέχεια, την Πέμπτη θα ξεκινήσουν από το πρωί οι επιτροπές και το απόγευμα θα ξεκινήσει η Ολομέλεια, ό,τι δηλαδή είχε γίνει και στις δύο προηγούμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ετσι, η κ. Κωνσταντοπούλου ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού, ο οποίος στην επιστολή του της ζητούσε να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο στη Βουλή, αύριο να συνεδριάσουν οι επιτροπές και την Πέμπτη να συγκληθεί η ολομέλεια.

Η «μάχη» στη Βουλή

vouli neo

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται η «μάχη» για το κλείσιμο της δανειακής σύμβασης, έπειτα από πολύωρες, σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση, ευρωπαϊκών Θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νέου μνημονίου και η κυβέρνηση φιλοδοξεί την Τετάρτη να εισάγει στις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο για το μνημόνιο σε ένα άρθρο και τα προαπαιτούμενα σε δεύτερο άρθρο, με σκοπό να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψήφιση, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι βουλευτές. Ωστόσο, όπως φαίνεται είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η πεπατημένη των τελευταίων ψηφοφοριών, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση των προαπαιτούμενων στις Επιτροπές και ψηφίστηκαν εντός της ίδιας ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί και η κυβέρνηση κατέληξαν ύστερα από πολύωρες συνεδριάσεις στον κατάλογο μέτρων που θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου έκτασης 60 σελίδων, ενώ περιλαμβάνονται άλλα 23 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Έχουν ειδοποιηθεί ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται την Τετάρτη στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την έναρξη της συζήτησης των μέτρων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλή. Επί ποδός βρίσκονται και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ. Λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν με SMS να έχουν επιστρέψει μέχρι αύριο το μεσημέρι, σε περίπτωση που έχουν φύγει εκτός.

 

Σχόλια