Ηχηρή παρέμβαση Καραγκούνη στην έρευνα του eReportaz για τις φυλακές (ηχητικό)

Ηχηρή παρέμβαση Καραγκούνη στην έρευνα του eReportaz για τις φυλακές (ηχητικό)

Ο αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Καραγκούνης μίλησε στον Πέτρο Κουσουλό για το ρεπορτάζ που έφερε στη δημοσιότητα το ereportaz και το healthreportaz για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.

Από την έρευνα που ξεκινήσαμε να κάνουμε, διαπιστώσαμε ότι τα μοναδικά στοιχεία που διαθέτει το ελληνικό κράτος προέρχονται από μελέτη που εκπονήθηκε σε δείγμα 100 κρατουμένων των φυλακών Κορίνθου για Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μελέτη επιστημόνων του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τμήματος Υγείας του βρετανικού Πανεπιστημίου London School of Economics (LSE). Τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 26% των φυλακισμένων αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα υγείας και το 19% δύο, ενώ το 4% είχαν περισσότερες από δύο παθήσεις. Το 25% είχαν ψυχικές διαταραχές, ενώ ίδιο ποσοστό εμφανίζει ηπατίτιδα C και το 10% ηπατίτιδα Α.

Ερωτηθείς λοιπόν για το θέμα από τον Πέτρο Κουσουλό, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε -στην εκπομπή «Μεσημεριανό ρεπορτάζ» στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9– ότι «έχω την αίσθηση ότι γενικώς αυτά τα ζητήματα έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία. Έχουν εγκαταλειφτεί όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει. Είναι άκρως σημαντικό να υπάρχει προσωπικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας του κάθε κρατουμένου. Είναι υποχρέωση να γίνει».

«Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν όλα αυτά, αρκεί να κινηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και υπάρχουν και κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βρεθούν από ΜΚΟ π.χ. για να τρέξουν αυτό το ζήτημα γιατί πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα. Υπάρχουν κρατούμενοι που μπαίνουν υγιείς στις φυλακές και φανταστείτε τι μπορούν να πάθουν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων» αναφέρει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καραγκούνης.

«Αυτή τη στιγμή με τον νόμο Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί πάνω από 6.000 κρατούμενοι, οι οποίοι εξήλθαν και επανέρχονται στις φυλακές με χειρότερα κακουργήματα» σημείωσε μιλώντας για τη σημερινή εικόνα στις ελληνικές φυλακές.

Ο κ. Καραγκούνης μίλησε επίσης για την χθεσινή απόφαση των ανώτατων δικαστών και των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου με την οποία απέρριψαν την πρόταση της κα Θάνου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς επίσης και για το θέμα που έχει προκύψει με το «πόθεν έσχες» της κα Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Καραγκούνη στον Πέτρο Κουσουλό:

*Η τοποθέτηση του κ. Καραγκούνη για την κατάσταση υγείας των κρατουμένων από το 4.20′ και μετά.

Σχόλια