Ηχηρό «όχι» Τουσκ στο αίτημα του Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Ηχηρό «όχι» Τουσκ στο αίτημα του Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές, αλλά και το «όχι» των Ευρωπαίων για Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνει Eurogroup προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση ανανέωσης της αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες όχι για εβδομάδες» σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλεία από τους υπουργούς οικονομικών» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε είχε εκτεταμένες συζητήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup και της Κομισιόν ενώ μίλησα και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του Τουσκ έγιναν σε συνέντευξή τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Αλβανό πρόεδρο Bujar Nishani, ενώ η δήλωσή του αναρτήθηκε και στο twitter του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών για την Ελλάδα».

Παρόμοια αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η αρνητική στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στο αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τον κάλεσε στο τηλέφωνο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης (σ.σ. το σωστό ορθογραφικά είναι σύγκληση) του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» και ο Ντόναλντ Τουσκ του απάντησε ότι «εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης (σ.σ. το σωστό ορθογραφικά είναι σύγκληση) του Eurogroup».

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού

Γεροβασίλη: Εμείς τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία

Η κυρία Γεροβασίλη επανέλαβε για άλλη μία φορά πως η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού και περιμένει πως το ίδιο θα κάνουν και οι δανειστές, ενώ επιτέθηκε στο ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», υποστήριξε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

 

Σχόλια