Ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που θα ερευνήσει την κατάρριψη της πτήσης MH17 θέλει η Ολλανδία

Ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που θα ερευνήσει την κατάρριψη της πτήσης MH17 θέλει η Ολλανδία

Ότι η εγκαθίδρυση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ είναι η «καλύτερη επιλογή» προκειμένου να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777, το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17, Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, όταν καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, πριν από έναν περίπου χρόνο, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου του 2014.

Το να συσταθεί «δικαστήριο του ΟΗΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να διωχθούν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για την τραγωδία με την MH17, καθώς προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα να οδηγηθούν ενώπιον ενός δικαστηρίου», επεσήμανε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Το να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη για τα θύματα ήταν προτεραιότητά μας από την αρχή», συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε. «Ζητάμε τώρα την υποστήριξη του ΟΗΕ για να εγκαθιδρυθεί το δικαστήριο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Μαλαισία γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου δικαστηρίου και τους κανονισμούς λειτουργίας του, θα διανεμηθεί στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ουκρανία συνέβαλαν στην κατάρτιση του σχεδίου απόφασης, το οποίο ωστόσο προσκρούει στις έντονες επιφυλάξεις της Ρωσίας.Σχόλια