Ειδομένη: Aστυνομική επιχείρηση για ν’ ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή

Ειδομένη: Aστυνομική επιχείρηση για ν’ ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή

Δυνάμεις των ΜΑΤ απομακρύνουν το πρωί της Τετάρτης (9/12) τους πρόσφυγες που έχουν αποκλείσει από τις 19 Νοεμβρίου, τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

Αρχικά, τα ΜΑΤ απομάκρυναν -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκεί και τους κρατούν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο.

Μάλιστα, στις 9.30 είναι προγραμματισμένο το πρώτο δρομολόγιο εμπορικής αμαξοστοιχίας. Οι 1.200, περίπου, μετανάστες μπαίνουν σε λεωφορεία για τη μεταφορά τους από την περιοχή στο κλειστό γυμναστήριο Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο), χωρίς να σημειώνεται μέχρι στιγμής ένταση.

«Το θέμα (σ.σ των μεταναστών στην Ειδομένη και της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής) θα λήξει τις επόμενες μέρες δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε δέκα – δεκαπέντε» διαβεβαίωσε την Τρίτη μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας. «Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για 20 ημέρες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πέρκα για Ειδομένη: Καθυστερήσαμε την επιχείρηση για να μην υπάρξει βία

Η κυβέρνηση καθυστέρησε την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την Ειδομένη για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν επεισόδια τόνισε η γγ. του υπουργείου Μεταφορών Πέτη Πέρκα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης.

«Αν είχαμε ανοίξει νωρίτερα τη σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να υπήρχαν επεισόδια τα οποία θα υπερκάλυπταν το καλό που θα γινόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή είχε αποκοπεί εδώ και τρεις εβδομάδες (από τις 18 Νοεμβρίου), κάτι που φέρεται να προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάση Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος επισήμως επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

«Καταβάλαμε ιδιαίτερες προσπάθειες για να μην υπάρξει βία στην Ειδομένη, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, συνεργαστήκαμε πολύ καλά και με τους μεταφορείς…» σχολίασε η γγ. του υπουργείου Μεταφορών.

Γερμανός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρίσκεται στην Ειδομένη το τελευταίο διάστημα, τουίταρε στις 08:00 το πρωί: «Η Ειδομένη είναι περικυκλωμένη από την αστυνομία, φαίνεται πως αρχίζει η εκκένωση»Σχόλια