Ιδού τα νέα μέτρα- φωτιά από το μνημόνιο 4

Ιδού τα νέα μέτρα- φωτιά από το μνημόνιο 4

Στην κορύφωση του εν εξελίξει δράματος ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας μια επανάληψη του περσινού θρίλερ να λαμβάνει χώρα, με θεατές τα εκατομμύρια Ελλήνων που βλέπουν το καράβι να βουλιάζει (και όχι δεν εννοούμε το πλοίο στον Πειραιά…)

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εν τέλει τη Δευτέρα 9 Μαΐου. Η παράταση αυτή των 10 ημερών φαντάζει ως τεράστια καθώς την ίδια ώρα τα ταμεία της χώρας  ολοένα και αδειάζουν και το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά από παντού πηγές χρηματοδότησης καταφεύγοντας στα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών.

Το προληπτικό πακέτο όπως ζητά το Διεθνές νομισματικό ταμείο να υπάρξει, αποτελείται ως επί το πλείστον από «ψαλίδι» στις δημόσιες δαπάνες (μισθοί, συντάξεις), καθώς χώρος για πρόσθετους φόρους δεν υπάρχει, όπως δείχνουν να συμφωνούν στην πλειονότητά τους οι θεσμοί. Θέση απολύτως λογική, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα («έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών). Άλλωστε, η επιβολή νέων φόρων θα είναι ατελέσφορη, αφού ούτε οι σημερινοί πληρώνονται και ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 87 δις ευρώ.

χρέος
Σύμφωνα με πληροφορίες στο μνημόνιο-κάβα θα περιλαμβάνονται:

-απολύσεις στον δημόσιο τομέα
-κλείσιμο ζημιογόνων φορέων
-περικοπές στο μισθολόγιο του Δημοσίου (στην «πρέσα» το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις)
-μειώσεις στις κύριες συντάξεις
-«ψαλίδι» στις αμυντικές δαπάνες και
-εξορθολογισμός των κονδυλίων για την υγεία.

Tο Μαξίμου εκτιμά ότι αμέσως μετά το Πάσχα και το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα έχουν μπει οι υπογραφές στο επίσημο πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και θα έχει βρεθεί τρόπος να περάσουν από τη Βουλή τα εφεδρικά μέτρα.

Η συμφωνία θα παραβιάζει ακόμη μία «κόκκινη γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι η τελευταία;

Aναρωτιόμαστε…

 Σχόλια