Ιδού το συνθετικό ναρκωτικό που ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. – Φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο απο την αγορά «aromatherapy»

Ιδού το συνθετικό ναρκωτικό που ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. – Φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντο απο την αγορά «aromatherapy»

Του Δημήτρη Πανόπουλου

Το άκρως επικίνδυνο συνθετικό ναρκωτικό που έχει μπει στο στόχαστρο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα στην Ευρώπη και την Αμερική, πουλάνε,  μίνι μάρκετ σε όλες τις πόλεις της Αθήνας. Η κανναβοειδής ουσία πωλείται «μαύρα» φυσικά, προσποιούμενη ότι ανήκει στην κατηγορία αρωματοθεραπείας («aromatherapy» αναγράφεται και στη συσκευασία) και κοστίζει 20 ευρώ το γραμμάριο. Τα φυτικά αποσπάσματα με ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών έχουν ίδια δράση με την ινδικής κάνναβη.

Ωστόσο η ουσία έχει αποδειχτεί ότι είναι δυνατόν να επιφέρει άμεσα οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και αναπνευστική ανακοπή, ενώ δημιουργεί και προβλήματα  όπως άνοια καθώς και διαταραχές της συμπεριφοράς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η συσκευασία τού ναρκωτικού που προδίδει ότι υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση που συσκευάζει και προωθεί την «μαριχουάνα» στην αγορά, χωρίς ωστόσο να φαίνεται αν εισάγεται νόμιμα ή παράνομα.

boom1-ereportaz

 

boom2-ereportaz

 

Το ereportaz βρέθηκε σε μίνι μάρκετ, κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης στο οποίο πηγαίνουν όσοι θέλουν να αγοράσουν το συνθετικό ναρκωτικό. Όταν λοιπον ένας υποψήφιος αγοραστής πλησιάσει τον καταστηματάρχη- έμπορο, και του ζητήσει ένα «aromatherapy», εκείνος βγάζει και δίνει (άλλες φορές από κάποια τσέπη και άλλες κάτω από την ταμειακή του) το φακελάκι «ΒΟΟΜ».

thessaloniki-boom

 

Το συγκεκριμένο κατάστημα, παρά το γεγονός οτι είναι πάρα πολύ μικρό, διαθέτει τέσσερις κάμερες ασφαλείας!

Δεν είναι παράνομο

Το χημικό ναρκωτικό ωστόσο δεν είναι παράνομο αφού… δεν είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό τουλάχιστον αναγράφεται στην συσκευασία ενώ προτείνεται η χρήση ενός γραμμαρίου για κάθε 100 τετραγωνικά μέτρα. Δεν υπάρχει καμία άλλη οδηγία ή υπόδειξη για το πώς  πρέπει να χρησιμοποιηθεί το προϊόν. Βέβαια, ακόμα και για χρήση να μην είναι, πρόκειται για κανναβοειδή ουσία…

Παρ όλα αυτά όσοι αγοράζουν το πανάκριβο αρωματικό χώρου το προορίζουν για άλλη χρήση. Μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να πείσει τον καθένα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες  βίντεο που δείχνουν νέους να καπνίζουν την συγκεκριμένη ουσία.

Ο  κίνδυνος που ελλοχεύει  από το λαθρεμπόριο της χημικής μαριχουάνας στην χώρα μας είναι τεράστιος, καθώς δεν πωλείται σε πιάτσες ναρκωτικών ή μέσω drug dealers αλλά σε μίνι μάρκετ. Σε ένα μέρος που καθημερινά περνάνε και έχουν πρόσβαση  παιδιά.

Σοκ από την εργαστηριακή ανάλυση

Την επικινδυνότητα της ουσίας έδειξε η εργαστηριακή ανάλυση της. Η ουσία βασίζεται και περιγράφεται σαν  χημική ένωση  MDMB (N) BZ-F γνωστή και ως (S)-MDMB-CHMINACA.

Φυσικά, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, σαν ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι ανάμεσα στις αρχές και στους κατασκευαστές συνθετικών ναρκωτικών  κανένας δεν ξέρει επακριβώς την πλήρη σύνθεση καθόσον αλλάζει.

chiminacaa

 

To MDMB-CHMINACA    είναι ένα συνθετικό παράγωγο κανναβινοειδών του ΑΒ-CHMINACA, το οποίο είναι το ίδιο ένα παράγωγο του ΑΒ-FUBINACA, η οποία είναι ένα παράγωγο του ΑΒ-PINACA. Θεωρία και προβληματισμός μόνο φυσικά.

chiminacab

 

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο με την νεαρή χρήστη

Πώς φτάνει η ουσία στην Ελλάδα

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο φτάνει η καναββοειδής ουσία στην χώρα μας. Εντύπωση προκαλεί η ιστοσελίδα caymanchem.com η οποία πουλάει την ουσία που αποτελεί τη βάση του χημικού ναρκωτικού. Αν κάποιος επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο αποστολής, τότε εμφανίζεται μία εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα και ασχολείται με την «αντιπροσώπευση, εισαγωγή και εμπορία διαγνωστικών και ερευνητικών προϊόντων».

cayman

Μάστιγα σε Ευρώπη και Αμερική

Σύμφωνα με το Ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RT, τους τελευταίους μήνες, το ίδιο ναρκωτικό με διαφορετική ονομασία  έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο πάνω από 700 Ρώσους, ενώ έχει προκαλέσει τουλάχιστον 24 θανάτους, αναγκάζοντας τις αρχές να κυνηγήσουν το εμπόριο μιας ουσίας που έχει αντικαταστήσει πλέον σε επικινδυνότητα ακόμα και την ηρωίνη.

Περισσότεροι από 100 θάνατοι έχουν καταγραφεί και στης πολιτείες Ντάλας και Όστιν της Αμερικής, από χρήση ουσιών που παραπέμπουν σε μαριχουάνα. Η Δίωξη Ναρκωτικών της Αμερικής (DEA) προσπαθεί να ορίσει ποιο είναι το ναρκωτικό αυτό βάσει των συστατικών του, προκειμένου να κυνηγήσουν όσους το πουλάνε. Το εμπόριο της συνθετικής μαριχουάνας ωστόσο δεν σταματάει καθώς οι έμποροι, αλλάζουν κάποια από τα χημικά που χρησιμοποιούν και προκύπτει μία παρεμφερής αλλά κατά τ άλλα νέα ουσία.

Σε ότι αφορά τις συσκευασίες της ουσίας, παρατηρούνται πολλές διαφορετικές εκδόσεις απο χώρα σε χώρα. Μερικές ιδιαίτερα εντυπωσιακές,  όπως φαίνεται παρακάτω

other

 

 

Η έρευνα και τα ευρήματα του ereportaz επιβεβαιώνονται στο  βίντεο του CNN  που ακολουθεί:Σχόλια