Ιερώνυμος: Έχουμε πνευματική επαφή με τον πρωθυπουργό

Ιερώνυμος: Έχουμε πνευματική επαφή με τον πρωθυπουργό

Όλες αυτές οι χιλιάδες άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τυχαία τα σπίτια τους, υπάρχουν υπαίτιοι που τους ξεριζώνουν» σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζητώντας από όλους όσους φέρουν ευθύνη να πληρώσουν για την προσφυγική κρίση.

Ερωτηθείς για το Ισλαμικό Κράτος και τις θηριωδίες των τζιχαντιστών, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δεν είναι μόνο ο ISIS που δολοφονεί αθώους πολίτες. «Και οι Χριστιανοί έκαναν σταυροφορίες και άλωσαν την Κωνσταντινούπολη. Κάθε μορφή φανατισμού είναι επικίνδυνη. Ο φανατισμός ωστόσο των τζιχαντιστών, είναι πολύ σκληρός το λέει η θρησκεία τους, θέλουν να αφανίσουν τους άπιστους. Πρέπει να μας προβληματίσει ότι πολλοί τζιχαντιστές είναι ευρωπαίοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τζαμί που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνέστησε να μην επιδεικνύεται βιασύνη, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ο φανατισμός είναι καρπός που φυτρώνει πολύ εύκολα παντού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ιδιαίτερη σχέση με του με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μια καλή χημεία που υπάρχει ανάμεσά τους, όπως όμως υπήρχε και με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Είμαι ανοιχτός με όλους τους ανθρώπους» τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι η πνευματική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα μετράει χρόνια.

«Η Αριστερά έχει δύο πυλώνες: Επανάσταση και προλεταριάτο. Σήμερα πού να τα βρούμε αυτά; Ρομαντισμοί ήταν και πέρασαν. Αυτά τελείωσαν πια. Κοινός στόχος της εκκλησίας και της Πολιτείας είναι να στηρίξουμε τον άνθρωπο. Και οι στόχοι μας συμπίπτουν. Δεν έχει νόημα να μαλώνουμε. Χρειάζεται μια μεγάλη συνεργασία και αυτό το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας» πρόσθεσε ο Μακαριότατος.

Ερωτηθείς για την καύση των νεκρών, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «ο λαός μας έχει μια πίστη. Θα συνεχίσουμε να έχουμε την ταφή. Δεν μπορεί ο κ. Καμίνης να κάνει αποτεφρωτήριο στην Εκκλησία. Η Πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να το κάνει χωρίς να ενοχλεί τους άλλους».

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα, ο Μακαριότατος τόνισε πως «ρατσισμός είναι και να απαγορεύεις στην Εκκλησία να λέει την άποψή της. Η Εκκλησία λέει για τον γάμο: «Αυτή είναι η πίστη μας». Ο καθένας μπορεί να διαθέσει τη ζωή του όπως θέλει, άλλα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει και τις συνήθειες όλων των ανθρώπων. Η Πολιτεία μπορεί να βρει λύσεις στο θέμα, αλλά όχι να υποχρεώσει τους πολίτες να γίνουμε όλοι έτσι. Η προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων πρέπει να γίνει και οικογενειακό δίκαιο»Σχόλια