Ιερώνυμος: Επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της

Ιερώνυμος: Επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Παιδείας, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αφήνει σήμερα αιχμές τόσο κατά του Νίκου Φίλη, όσο και κατά των κομμάτων της Αριστεράς, κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Αναλυτικότερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άφησε αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, λέγοντας: «Ο δημόσιος λόγος το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδιστεί με μία ανεξήγητη φλυαρία, πολυλογία, λόγια, λόγια. Η Εκκλησία δε διανοείται να απευθυνθεί στα παιδιά της με ιδεοληψίες με αγκυλώσεις, με σύνδρομα μειονεξίας, με απωθημένα από το παρελθόν ή με φαντασιακή ενατένιση του μέλλοντος».

Στην συνέχεια δανείστηκε «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν για χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».

Ο αρχιεπίσκοπος στη μακροσκελή, αιχμηρή τοποθέτησή του, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού Πολιτείας – Εκκλησίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο «ευλαβής ελληνικός λαός» θα δώσει οριστική απάντηση σε ενδεχόμενη μονομερή επιβολή του.

«Η Εκκλησία, η οποία οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο «χωρισμός» στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθεί μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι’ αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, ‘’θάττον ή βράδιον’’ ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της, ενώ παράλληλα προκάλεσε την Πολιτεία να επιχειρήσει διαχωρισμό «αν έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού».

«Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», τόνισε σχετικά.

Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’». «Προφανώς», πρόσθεσε, «μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία».

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι «η εντυπωσιακή ιστορική αντοχή της πνευματικής σχέσης της Εκκλησίας με τον λαό παραμένει αλώβητη ή και ενισχύεται από τις ιδεολογικές προκλήσεις».Σχόλια