Ιερώνυμος: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη»

80 0

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Εδέσσης για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του έδωσε να βρεθεί σε αυτήν ιστορική πόλη, μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας.
«Η εποχή μας καλεί όλους τους φορείς να συνεργαστούμε», είπε και πρόσθεσε πως «σήμερα κυριαρχούν η ανασφάλεια και η φτώχεια και λείπουν η αισιοδοξία και το όραμα. Αυτό όμως που έγινε εδώ, μας προτρέπει να ενωθούμε και να γίνουμε ένα στον αγώνα. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησιαστική Κοινότητα, χρειάζεται να ενώσουν τα χέρια τους και προπάντων τις καρδιές τους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε, επιπλέον, στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται καθημερινά από την Αρχιεπισκοπή και τις τοπικές Εκκλησίες και στην αξία του εθελοντισμού.

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα, με την επισήμανση ότι «οι πρόσφυγες που ήρθαν και είναι εδώ δεν θα φύγουν εύκολα, και εμείς τους αγαπάμε και τους φροντίζουμε, αλλά είναι μεγάλο το βάρος.

Δεν θα μπορέσει η πατρίδα μας να το αντέξει». Συμπλήρωσε μάλιστα, εμφατικά, ότι «εκείνοι που υποσχέθηκαν πολλά, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους. Δεν έφυγαν οι πρόσφυγες μόνοι τους. Τους βομβαρδίσαμε εμείς οι πολιτισμένοι, γιατί έχουν καλύτερο οικόπεδο από μας. Τους πιέσαμε, γιατί περιμένουμε να ανακαλύψουμε πολλά στα εσωτερικά της γης.

Τους καταδιώξαμε, διότι τα εδάφη τους έχουν αξία. Και έφυγαν και έρχονται να βρούνε την τύχη τους. Και όσοι τους καταδικάσαμε και τους τιμωρήσαμε τους κλείνουμε τις πόρτες. Τους αφήνουμε απ’ έξω. Έρχεται, όμως, η Ιστορία να δείξει ποιοι έχουν ανθρωπιά και ποιοι απανθρωπιά. Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα. Μπορεί να της πουν ότι είναι φτωχή, αλλά όχι απάνθρωπη. Αγαπάει και προσφέρει και έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα προχωρήσουμε».Join the Conversation