12:02 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ιερώνυμος: Η καύση της σορού είναι επιλογή του καθενός, όμως αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ιερώνυμος: Η καύση της σορού είναι επιλογή του καθενός, όμως αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση της σορού του, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη διευκρίνιση ωστόσο ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.

Σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από τη συχνότητα του Mega, τόνισε σήμερα πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το Κοινοβούλιο και να γίνει νόμος και διερωτήθηκε: «Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;».

Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και εξήγησε πως πρώτα ήρθε η πνευματική κρίση, ακολούθησε η ηθική και στο τέλος η οικονομική. Υπογράμμισε μάλιστα πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, έχει αγκαλιάσει χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες και ότι δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων, αλλά του λαού, που ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων. Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αισιόδοξο μήνυμα αυτής της κρίσης, ότι «αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλώς τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί», διευκρίνισε.

Πρόβλημα του αιώνα χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ο κ. Ιερώνυμος και αναφορικά με τα αίτια που την προκάλεσαν είπε:

«Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;».

Εξάλλου, επιφυλακτικός εμφανίστηκε για την κατασκευή και τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, αν και όπως είπε αποτελεί δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τελεί τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις. Υπογράμμισε, όμως, πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και προσέθεσε: «Κάτω από το σημερινό καθεστώς, θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός».

Τέλος, σε ερώτηση για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απάντησε πως παρά τις διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν, τον τίμησε με τη γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ κομμάτων και Εκκλησίας, καθώς ο σκοπός είναι κοινός και έχει να κάνει με το να βοηθηθεί ο πολίτης.

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας