Ικανοποιημένη η Κομισιόν από τις αποφάσεις της Ελλάδας για το προσφυγικό

Ικανοποιημένη η Κομισιόν από τις αποφάσεις της Ελλάδας για το προσφυγικό

Την ικανοποίηση της Κομισιόν, σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών).

Ακόμη σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό.

«Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι στιγμής το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.Σχόλια