Εικαστική έκθεση του Γιώργου Γιώτσα

Εικαστική έκθεση του Γιώργου Γιώτσα

Τη δεύτερη ατομική του έκθεση με 33 νέα έργα ζωγραφικής μικτής τεχνικής, θα παρουσιάσει ο ζωγράφος Γιώργος Γιώτσας στη Μύκονο, την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, στις 21:00 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Κτίριο Μαρίας Ιγγλέση, (Ματογιάννι 45) με γενικό τίτλο «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ». Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και μόνιμη συνεργάτις του Κέντρου έρευνας της ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Λουΐζα Καραπιδάκη. Ο καλλιτέχνης Γιώργος Γιώτσας, αναφορικά με τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σημειώνει ότι το μόνο μέσο που διαθετουμε ως δημιουργοί, είναι η Τέχνη, η οποία μέσα απο τον «ήχο» και το χρώμα των εικόνων που αποτυπώνει, λειτουργεί λυτρωτικά τόσο για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, όσο και και για το θεατή, ως άλλο φαντασιακό αντίδοτο στην «άνυδρη» καθημερινότητα.

GIOTSAS4- KARAPIDAKH
Για τη νέα έκθεση του Γιώργου Γιώτσα, η ιστορικός τέχνης αναφέρει:
«Η νέα δουλειά του εικαστικού Γεώργιου Γιώτσα με τίτλο « ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ» βασίζεται στην αποτύπωση του ελληνικού φυσικού τοπίου, της λευκής γραμμής του ορίζοντα που αποτελεί το σύνορο μεταξύ ουρανού και θάλασσας. Η έννοια της Θέας σύμφωνα με το Γιώτσα, ορίζεται μέσα από το τη χρονική εκείνη στιγμή , κατά τη διάρκεια της οποίας ο χώρος και χρόνος εξαυλώνονται μπροστά στο ελαφρύ πέταγμα του ανέμου, και μένει μονάχα εκείνη η λεπτή, διάφανη λουρίδα του θερινού νήματος, που σέρνει στο διάβα της ταξίδια και όνειρα. Ένα «κενό» λευκής θέας ισορροπεί ανάμεσα στο υπαρκτό και το φανταστικό, ανάμεσα στο γήινο και στο ουράνιο, τη λογική και το συναίσθημα, την τέχνη και τη ζωή. Τα τοπία του Γιώτσα δεν στέκουν στη Γη, αιωρούνται. Θαρρείς και τα έχει κρεμάσει ο καλλιτέχνης από την άκρη του ουρανού και το βάθος της θάλασσας.

GIOTSAS1 - KARAPIDAKH
Ο καλλιτέχνης συνομιλεί με το φυσικό τοπίο μέσα από τη χρήση φυσικών υλικών και καθάριων χρωμάτων. Ξερά φύλλα, ξύλα, πευκοβελόνες και άμμος συνθέτουν τα τοπία του Γιώτσα και δημιουργούν στο θεατή – αναγνώστη των έργων του, μια αίσθησης λευκής θέασης. Μεταλλικές ράβδοι τοποθετημένες σε λευκές επιφάνειες, επίπεδα αλουμινίου και μπρούτζου βουτηγμένα στο απέραντο βαθύ μπλε του Αιγαίου, κομμάτια από κάρβουνα επιχρωματισμένα με το λευκό των «Κυκλάδων», γεωμετρικά σχήματα από ανάγλυφο χαρτί, συνθέτουν τις χερσαίες και υδάτινες γραμμές του καλλιτέχνη, τις μικρές και τις μεγάλες ώρες του καλοκαιριού. Οι αποτυπώσεις του Γιώτσα, άλλοτε πάνω σε ακατέργαστες ξύλινες επιφάνειες και άλλοτε πάνω στον καμβά, ορίζονται από τις σκέψεις του καλλιτέχνη για το χώρο που περιβάλει τον άνθρωπο, τη Γη και τη Θάλασσα. Ο καλλιτέχνης με τη χρήση μικτών τεχνικών, καταφέρνει να αποδώσει το ανάγλυφο της γεωγραφίας του χώρου, των νησιών και των πελάγων του τόπου μας.

GIOTSAS3 KARAPIDAKI
Ο Γιώτσας μέσα από την αφαίρεση, οδηγεί το θεατή των έργων του, στην ανακάλυψη του φυσικού τοπίου, όπως αυτό ορίζεται μέσα από τις διαφανείς γραμμές που συνθέτουν τον ορίζοντα.»

Ο εικαστικός Γιώργος Γιώτσας αναφέρει σχετικά με την ατομική του έκθεση με τίτλο «ΛΕΥΚΗ ΘΕΑ»:

«Στη νέα μου δουλειά, διαλέγω χρώματα που εγώ ονοματίζω φυσικά. Χρώματα που έχουν στο είναι τους μια ελαφριά διαφάνεια. Θαρρείς και όταν τα εμποτίζεις με θαλασσινό νερό θα ξεθυμάνουν και θα αφήσουν πάνω στον καμβά την δροσερή αύρα του θερινού δειλινού. Όλα γύρω μας είναι χώμα και νερό. Μια αχτίδα φωτός ορίζει το μήκος και το πλάτος της γέννησης. Δημιουργία ζωής από το σημείο μηδέν. Στον ορίζοντα διακρίνω το χρώμα μου. Βορράς , Νότος, Ανατολή και Δύση. Το μήκος και το πλάτος μας ορίζει την ύπαρξη. Μια χούφτα από άμμο διαγράφει το σύνορο που ορίζει τη θάλασσα. Μια γραμμή ενώνει το λευκό του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας. Όλα γύρω μας μια Γη και μια Θάλασσα».

Σχόλια