Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας

Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας

Της Ελένης Τσιάβο

Κατεβαίνοντας προς την οδό Πανεπιστημίου και μόλις δίπλα από τα Προπύλαια έρχεσαι αντιμέτωπος με φρικιαστικές εικόνες, μια ανάσα από το πιο ιστορικό, πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.
Σύριγγες πεταμένες κατά μήκος όλου του πεζόδρομου και χρήστες ναρκωτικών ουσιών που έχουν βρει ως μόνιμο τόπο εγκατάστασης τα παγκάκια που βρίσκονται έξω από την Πρυτανεία, συνθέτουν την οδυνηρή εικόνα του κέντρου μιας κατά τα άλλα αναπτυγμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, εν έτει 2016.

el3

Λίγο πιο κάτω στη βιβλιοθήκη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μέρα-μεσημέρι, μια γυναίκα που εμφανώς κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, «κυνηγάει» τους περαστικούς παρακαλώντας τους, ώστε να της δώσουν χρήματα από το υστέρημα τους για να μπορέσει να αγοράσει την απαραίτητη για εκείνη δόση, δίπλα σε τουρίστες που κοιτάζουν έκπληκτοι τη σκηνή. Ακαθαρσίες παντού προκαλούν τα ενοχλημένα βλέμματα όλων… αλλά και μια βαριά οσμή να «πνίγει» το Πανεπιστήμιο, που αποτελεί την κοιτίδα της γνώσης και της μάθησης.

el7 el10 el9

Τα ευρήματα που κατέγραψε ο φακός του E-reportaz, αποτελούν προφανώς κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και για την ακεραιότητα δεκάδων νεαρών φοιτητών που σπουδάζουν στη σχολή και αναγκαστικά γίνονται καθημερινοί μάρτυρες τέτοιων σκηνικών. Ταυτόχρονα, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγο πριν την κρίσιμη τουριστική περίοδο που πως και πως αναμένει η χώρα για να μπορέσει η αγορά να τονωθεί. Απορίας άξιον όμως είναι, το πως θα μπορέσει να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αν δεν μεριμνήσουν οι ιθύνοντες και να βελτιωθεί η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Αθήνα σε πρώτη βάση ως πρωτεύουσα αυτής της χώρας.

el8

 

Η Ελλάδα της κρίσης
Την ίδια ώρα δίπλα στο μετρό, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι ζητιανεύουν για να βγάλουν εις πέρας και τη σημερινή μέρα. Συναντήσαμε δύο ανθρώπινες φιγούρες. Από τη μια πλευρά, μια ηλικιωμένη κυρία καθισμένη στο μάρμαρο έχει απλώσει το χέρι της ζητώντας από τους βιαστικούς περαστικούς να της παραχωρήσουν μια οικονομική βοήθεια…

e

 

Απέναντι της, σκυθρωπή μια νέα κοπέλα κάθεται στο πεζοδρόμιο και περιμένει και αυτή με ανυπομονησία μήπως της δώσουν κάποια χρήματα… Διαφέρουν ηλικιακά έχουν όμως, κοινή την ταλαιπωρία χαραγμένη στο πρόσωπο τους.

el1

Ένας άλλος συνάνθρωπος μας, με εμφανή την αναπηρία στο δεξί του πόδι, ζητιανεύει και εκείνος όπως τόσοι άλλοι πολίτες.

el6

Φτάνοντας με τα πόδια κοντά στην πλατεία του Συντάγματος ένας άστεγος, έχει κουλουριαστεί και κοιμάται στον πολυσύχναστο δρόμο μέσα στο πλήθος που αγνοεί την παρουσία του και προσπερνά με γοργό βήμα.

el5
Αυτές όμως είναι λίγες από τις περιπτώσεις της Ελλάδας της κρίσης. Την ίδια ώρα, η βαθιά ύφεση έχει οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους είτε στο να αναγκαστούν να καταφύγουν στην επαιτεία είτε να μείνουν άστεγοι στο δρόμο. Η πολιτεία θα πρέπει να επιτελέσει ορθά το ρόλο της, πριν η εγκληματικότητα που διαρκώς παρουσιάζει ανοδικά στοιχεία- φτάσει στο απροχώρητο και εν τέλει καταλήξουμε να ζούμε σε μια τριτοκοσμική χώρα…
Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

 

 Σχόλια