Οίκος Fitch: Υποβάθμιση της Σαουδικής Αραβίας από ΑΑ σε ΑΑ-

Οίκος Fitch: Υποβάθμιση της Σαουδικής Αραβίας από ΑΑ σε ΑΑ-

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας από «ΑΑ» σε «ΑΑ-» πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς η χαμηλή τιμή του πετρελαίου έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επίσης, δεν αναμένονται βραχυπρόθεσμες αλλαγές ως προς τη βελτίωση της ανωτέρω εξέλιξης, καθώς η Fitch τοποθετεί την τιμή του αργού στα 35 δολάρια για το 2016 και στα 45 δολάρια για το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας διευρύνθηκε στο 14,8% του ΑΕΠ το 2015, από το 2,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2014, ενώ μέχρι το 2010 κατέγραφε πλεόνασμα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εν λόγω οίκου αξιολόγησης έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς το 2016, ενώ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το 2017.

«Ένα μεγάλο μέρος του κενού θα χρηματοδοτηθεί από την διάθεση ξένων χρηματοπιστωτικών assets, αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης αρχίσει να χρηματοδοτείται μέσω εσωτερικού δανεισμού”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Fitch.

Σχόλια