Ηλεκτρισμένο το κλίμα στη συνεδρίαση για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Ηλεκτρισμένο το κλίμα στη συνεδρίαση για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον ορισμό του νέου ΔΣ της ΕΡΤ, που έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγωγική ενημέρωση της προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπούλου, το μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, ζήτησε την αντικατάστασή του, ενώ σημειώνεται ότι ο κ. Πετράκος ανήκει στην ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος που διαφωνούν με την τοποθέτηση του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από συνδικαλιστές, ενώ απευθυνόμενος προς την κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ούτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο» για να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική. Έχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε προς τα πίσω αυτή την τακτική κι σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε. Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε τι θα ψηφίσει ή τι ψήφιζε».

Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών ο κ. Παππάς είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο, καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».

«Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» και υποστήριξε τα προτεινόμενα πρόσωπα λέγοντας: «Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ», ολοκλήρωσε ο κ. Παππάς.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Παππάς, τόνισε: «Αυτονόητο είναι ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και η ελεύθερη ενημέρωση που τελεί υπό την εποπτεία κράτους, κινούμαστε σε όλες τις τοποθετήσεις από αυτή την αγωνία. Και με αγωνία περιμένουμε τις τοποθετήσεις προτεινόμενων».

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί -μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Βουλής- έχουν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους με την επιλογή του κ. Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντα συμβούλου. Εκτός της κ. Κωνσταντοπούλου που προεδρεύει της επιτροπής Θεσμών, ισχυρές διαφωνίες εκφράζουν για τον κ. Ταγματάρχη η κα. Ραχήλ Μακρή και ο κ. Θανάσης Πετράκος.

Τον κύκλο των ερωτήσεων άνοιξε η κυρία Κωνσταντοπούλου, αν και, όπως επισήμανε με νόημα προς τους προτεινόμενους, «τις ειδικές ερωτήσεις τις κρατάω για το τέλος».

Αρχικά, η πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του ΔΣ να απαντήσουν τι ακριβώς έκαναν κατά την περίοδο που έκλεισε η ΕΡΤ. «Στο διάστημα από 11.6.2013 έως σήμερα ποια ήταν η συμβολή σας στην αποκατάσταση του «μαύρου»; Πως συμπράξατε στους αγώνες εργαζομένων;».

Η ερώτηση μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους κ.κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σπύρο Λυκούδη να καλούν τους προτεινόμενους να μην απαντήσουν, καθώς θεώρησαν την ερώτηση ως «κάλεσμα σε απολογία».

Πάντως, ο κ. Τσακνής είπε ότι την ημέρα του «λουκέτου» διέκοψε συναυλία του και έκτοτε βρισκόταν στο ραδιομέγαρο ως ένδειξη συμπεράστασης. Ο κ. Ταγματάρχης είπε πως «ήμουν εκεί με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα πηγαδάκια του ραδιομεγάρου. Δεν το θεωρώ όμως τίτλο τιμής. Αυτό που έκανα ήταν μέσα από τη δημοσιογραφική μου δουλειά να υπερασπίζομαι τη θέση ότι αυτό ήταν ένα «φασιστικό μαύρο»».

Ο κ. Γρηγορίου είπε «δεν είχα συμβολή, εκτός από το να βρίζω και να καταχρεωθώ 1.000 ευρώ για να έχω σήμα της ΕΡΤ open στην Μυτιλήνη όπου βρισκόμουν».

Η κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Βρέθηκα στην Αγία Παρασκευή και υποστήριξα τις κινήσεις των εργαζομένων».

Ο κ. Τρανός τέλος υποστήριξε πως «δε βρέθηκα στις διαδηλώσεις, αλλά στεναχωρήθηκα πάρα, μα πάρα μα πάρα πολύ…».

Το πρώτο εσωκομματικό «όχι» διατυπώθηκε στην επιτροπή Θεσμών από τη Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ, ψηφίζοντας αρνητικά για τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, και την κ. Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου.

Πάντως, η τελική στάση της κ. Κωνσταντοπούλου θα καθορίσει και το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς της κυβέρνησης από το κοινοβουλευτικό πέρασμα της πρότασής της για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς καταψήφιση.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, περιορίζοντας τις επιπτώσεις μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, ΝΔ, Χρυσή Αυγή και Ραχήλ Μακρή έχουν καταψηφίσει, ενώ το «Ποτάμι» διά του κ. Σπύρου Λυκούδη και το ΚΚΕ δια του κ. Γιάννη Γκιόκα δήλωσαν «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσει.Σχόλια