Ημερίδα για την παρουσίαση του Έργου «Προβολή Συλλογών και Δράσεων του Μουσείου Μπενάκη στον Παγκόσμιο Ιστό»

51 0

Το Mουσείο Μπενάκη διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10:30 στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) ημερίδα για την παρουσίαση του έργου Προβολή Συλλογών και Δράσεων του Μουσείου Μπενάκη στον Παγκόσμιο Ιστό. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει συνοπτικά:

• Τεκμηρίωση Ψηφιοποιημένου Υλικού για το φωτογραφικό αρχείο της Συλλογής Γιάννη Παππά, για την Συλλογή Κινεζικής Τέχνης και τη Συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας.
• Ανάδειξη της συλλογής βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων του Μουσείου Μπενάκη με τεκμηρίωση (117 χειρόγραφα), ψηφιοποίηση (78.860 σελίδες), μεταγραφή (2.600 σελίδες) και εφαρμογές.
• Πολυμεσικές εφαρμογές για την ανάδειξη συλλογών και δράσεων του Μουσείου όπως για το Εργαστήρι του Γιάννη Παππά, την Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και της Γενιάς του ‘30, τη Συλλογή Κινεζικής Τέχνης, τη Συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας, τα Ελληνικά Κοσμήματα, την Ελληνική Ιστορία και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.
• Εικονική περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους τεσσάρων κτηρίων του Μουσείου Μπενάκη: Κεντρικό κτήριο, Mουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Κτήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Εργαστήρι Γιάννη Παππά.
• Καλλιτεχνική φωτογράφηση 3.500 μουσειακών αντικειμένων, ψηφιοποίηση 500 τεκμηρίων, ψηφιοποίηση και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων για επιλογή έντυπου υλικού.
• Ενίσχυση υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης και τεκμηρίωσης συλλογών και αρχείων.
• Προμήθεια εξοπλισμού και βασικού λογισμικού, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συστήματα εξοπλισμού εικονικής περιήγησης κτηρίων, σταθμό εργασίας και λογισμικό για ΑμεΑ, διαδραστικό τραπέζι, εξυπηρετητές και συστήματα αποθήκευσης αρχείων.
• Ενιαία Βάση Δεδομένων / διαχειριστικό σύστημα που ενοποιεί όλες τις λειτουργίες του υφιστάμενου διαδικτυακού τόπου και όλες τις λειτουργίες των νέων εφαρμογών.
• Μεταφορά του συνόλου του περιεχομένου του υφιστάμενου διαδικτυακού τόπου στον νέο.
• Αναβάθμιση γενικών λειτουργιών διαδικτυακού τόπου του Μουσείου Μπενάκη, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: mobile site – υπηρεσίες προσωποποιημένης παροχής υπηρεσιών, tagging και κοινωνικής δικτύωσης – ένταξη Google Maps στις ιστοσελίδες των συλλογών – δημιουργία προσωπικών συλλογών – online διάθεση επιστημονικών καταλόγων του Μουσείου – παρουσίαση προσωρινών εκθέσεων – διαχείριση χρηστών και ψηφιακών υπογραφών.

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η ανάδειξη των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, ο εμπλουτισμός του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου με εφαρμογές και λειτουργίες που ενισχύουν την προβολή των εκθεμάτων και αναβαθμίζουν την εμπειρία του χρήστη προσφέροντάς του ολοκληρωμένη πληροφόρηση.Join the Conversation