Ημερίδα για την παρουσίαση του Έργου «Προβολή Συλλογών και Δράσεων του Μουσείου Μπενάκη στον Παγκόσμιο Ιστό»

Ημερίδα για την παρουσίαση του Έργου «Προβολή Συλλογών και Δράσεων του Μουσείου Μπενάκη στον Παγκόσμιο Ιστό»

Το Mουσείο Μπενάκη διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10:30 στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας) ημερίδα για την παρουσίαση του έργου Προβολή Συλλογών και Δράσεων του Μουσείου Μπενάκη στον Παγκόσμιο Ιστό. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει συνοπτικά:

• Τεκμηρίωση Ψηφιοποιημένου Υλικού για το φωτογραφικό αρχείο της Συλλογής Γιάννη Παππά, για την Συλλογή Κινεζικής Τέχνης και τη Συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας.
• Ανάδειξη της συλλογής βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων του Μουσείου Μπενάκη με τεκμηρίωση (117 χειρόγραφα), ψηφιοποίηση (78.860 σελίδες), μεταγραφή (2.600 σελίδες) και εφαρμογές.
• Πολυμεσικές εφαρμογές για την ανάδειξη συλλογών και δράσεων του Μουσείου όπως για το Εργαστήρι του Γιάννη Παππά, την Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και της Γενιάς του ‘30, τη Συλλογή Κινεζικής Τέχνης, τη Συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας, τα Ελληνικά Κοσμήματα, την Ελληνική Ιστορία και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.
• Εικονική περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους τεσσάρων κτηρίων του Μουσείου Μπενάκη: Κεντρικό κτήριο, Mουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Κτήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Εργαστήρι Γιάννη Παππά.
• Καλλιτεχνική φωτογράφηση 3.500 μουσειακών αντικειμένων, ψηφιοποίηση 500 τεκμηρίων, ψηφιοποίηση και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων για επιλογή έντυπου υλικού.
• Ενίσχυση υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης και τεκμηρίωσης συλλογών και αρχείων.
• Προμήθεια εξοπλισμού και βασικού λογισμικού, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συστήματα εξοπλισμού εικονικής περιήγησης κτηρίων, σταθμό εργασίας και λογισμικό για ΑμεΑ, διαδραστικό τραπέζι, εξυπηρετητές και συστήματα αποθήκευσης αρχείων.
• Ενιαία Βάση Δεδομένων / διαχειριστικό σύστημα που ενοποιεί όλες τις λειτουργίες του υφιστάμενου διαδικτυακού τόπου και όλες τις λειτουργίες των νέων εφαρμογών.
• Μεταφορά του συνόλου του περιεχομένου του υφιστάμενου διαδικτυακού τόπου στον νέο.
• Αναβάθμιση γενικών λειτουργιών διαδικτυακού τόπου του Μουσείου Μπενάκη, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: mobile site – υπηρεσίες προσωποποιημένης παροχής υπηρεσιών, tagging και κοινωνικής δικτύωσης – ένταξη Google Maps στις ιστοσελίδες των συλλογών – δημιουργία προσωπικών συλλογών – online διάθεση επιστημονικών καταλόγων του Μουσείου – παρουσίαση προσωρινών εκθέσεων – διαχείριση χρηστών και ψηφιακών υπογραφών.

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η ανάδειξη των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, ο εμπλουτισμός του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου με εφαρμογές και λειτουργίες που ενισχύουν την προβολή των εκθεμάτων και αναβαθμίζουν την εμπειρία του χρήστη προσφέροντάς του ολοκληρωμένη πληροφόρηση.Σχόλια