Ινδία: Σκληραίνει η νομοθεσία για εγκλήματα με ανήλικους δράστες

Ινδία: Σκληραίνει η νομοθεσία για εγκλήματα με ανήλικους δράστες

Μπροστά στην οργή που πυροδότησε η αποφυλάκιση του νεαρότερου δράστη του ομαδικού βιασμού της 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί στην υπόθεση-σοκ του 2012, το Κοινοβούλιο της Ινδίας ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών θα δικάζονται ως ενήλικοι για σοβαρά εγκλήματα όπως βιασμός και φόνος.

Η παρούσα νομοθεσία ορίζει την τριετή φυλάκιση σε αναμορφωτήριο ως μέγιστη ποινή για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Η απόφαση αποφυλάκισης του νεαρότερου δράστη του ομαδικού βιασμού της φοιτήτριας το 2012, σε ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει την υφήλιο και είχε πυροδοτήσει μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στην Ινδία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τη Δευτέρα προσφυγή κατά της αποφυλάκισης λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό επιχείρημα που να μπορεί να στηρίξει τη συνέχιση της κράτησης του δράστη, ο οποίος εξέτισε την ποινή του.
Ο νεαρός άνδρας που αφέθηκε ελεύθερος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, καθώς την εποχή που έγινε το έγκλημα ήταν 17 ετών.

Συνολικά έξι άνδρες είχαν διαπράξει τον ομαδικό βιασμό.

Η 23χρονη φοιτήτρια κινησιοθεραπείας Τζιότι Σινγκ γυρνούσε στις 16 Δεκεμβρίου από τον κινηματογράφο με έναν φίλο της και ανέβηκαν μαζί στο λεωφορείο. Οι έξι άνδρες που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο, μεταξύ των οποίων ο οδηγός, τη βίασαν με τη σειρά, και χρησιμοποιώντας έναν σιδηρολοστό. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά η νεαρή πέθανε από εσωτερική αιμορραγία σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Τέσσερις ενήλικες καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2014 για το έγκλημα και έχουν ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο έκτος κατηγορούμενος είχε αυτοκτονήσει στη φυλακή πριν από τη διεξαγωγή της δίκης τους.
Η επίθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και βίαιες διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί αποκαλύπτοντας το μέγεθος της βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην Ινδία και οδηγώντας στην σκλήρυνση της νομοθεσίας για τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης.

Συνολικά 36.735 υποθέσεις βιασμού καταγράφηκαν στην Ινδία το 2014, εκ των οποίων οι 2.096 στο Νέο Δελχί, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται μόνον για την κορυφή του παγόβουνου.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια