ΗΠΑ: Καταδίκη σε ισόβια «μέχρι θανάτου» σε άτομο με επίσημα διαγνωσμένη σχιζοφρένεια

ΗΠΑ: Καταδίκη σε ισόβια «μέχρι θανάτου» σε άτομο με επίσημα διαγνωσμένη σχιζοφρένεια

Mόνο νεκρός θα περάσει την πύλη των φυλακών ξανά ο 27χρονος Τζέιμς Χολμς μετά την καταδίκη του σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμιά εκδοχή αποφυλάκισης για το μακελειό στον κινηματογράφο της πόλης Ορόρα του Κολοράντο πριν από τρία χρόνια και παρά το γεγονός πως η σχιζοφρένειά του έχει διαγνωστεί από πολυμελή ομάδα ψυχιάτρων.

Στις 20 Ιουλίου 2012 ο Χολμς, φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα, κράνος κι αλεξίσφαιρο γιλέκο είχε εισβάλει σε μια κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα, σκοτώνοντας 12 θεατές και τραυματίζοντας άλλους 70.

Auroravictimsv4

crime-scene-4Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από εννέα γυναίκες και τρεις άνδρες, είχε κρίνει τον 27χρονο ένοχο για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν τον περασμένο μήνα. Όμως δεν υπήρξε ομοφωνία για την επιβολή της θανατικής ποινής, κάτι που σημαίνει ότι επιβάλλεται αυτόματα στον δράστη του μακελειού η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμιά δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους.

Αν και οι ένορκοι απέρριψαν τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί αδυναμίας του κατηγορουμένου να δικαστεί λόγω σχιζοφρένειας, όλοι οι γιατροί που κατέθεσαν συμφώνησαν ότι ο Χολμς είναι ψυχικά σοβαρά ασθενής.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο 27χρονος είχε στόχο να σκοτώσει και τους 400 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στον κινηματογράφο κι ο μόνος λόγος που απέτυχε να δολοφονήσει περισσότερους ήταν ότι έπαθε εμπλοκή ο γεμιστήρας τύπου drum του ημιαυτόματου τουφεκιού του.

Σχόλια