ΗΠΑ: Ο ιός Ζίκα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι θεωρήθηκε στην αρχή

ΗΠΑ: Ο ιός Ζίκα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι θεωρήθηκε στην αρχή

Ανώτατοι αξιωματούχοι υγείας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους τη Δευτέρα σχετικά με την απειλή που έχει θέσει ο ιός Ζίκα σε περίπου 30 χώρες, προειδοποιώντας ότι τα κρούσματα μπορούν να αυξηθούν ραγδαία σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ό,τι εξετάζουμε σε σχέση με το συγκεκριμένο ιό, φαίνεται να είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι πιστεύαμε στην αρχή» δήλωσε η Δρ. Ανν Σούτσατ, μία εκ των επικεφαλής  του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσο προκειμένου να δεσμευτούν 1,9 δις δολάρια (1,66 δις ευρώ), ως έκτακτη χρηματοδότηση, για την καταπολέμηση του ιού.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι θα χρησιμοποιηθούν 589 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Δρα. Άντονι Φαούτσι, , αν το Κογκρέσο δεν πρόκειται να παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση για τον Ζίκα, αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ πιθανότατα θα αναγκαστούν να ανακατευθύνουν τα χρήματα που σήμερα υποστηρίζουν αποκλειστικά την έρευνα για ελονοσία, φυματίωση και για ένα καθολικό εμβόλιο της γρίπης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ιός Ζίκα συνδέεται μικροεγκεφαλίας και εξαπλώνεται ταχύτατα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

 

Σχόλια