Υπάρχει περίπτωση να σιγήσει για πάντα το Μπιγκ Μπεν;

Υπάρχει περίπτωση να σιγήσει για πάντα το Μπιγκ Μπεν;

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν για την Αγγλική πρωτεύουσα καθώς οι δείκτες του δίνουν το στίγμα τους περισσότερα από 150 χρόνια. Τι συμβαίνει άραγε με ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέτα του κόσμου;

Σύμφωνα με έκθεση του κοινοβουλίου, το ρολόι έχει χρόνια προβλήματα, στα στηρίγματα πίσω από τους δείκτες και το εκκρεμές. «Τα προβλήματα μπορούν να οξυνθούν ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας την παύση της λειτουργίας του ρολογιού, ή χειρότερα», επισημαίνεται ακόμη. Το «χειρότερα» σύμφωνα με πηγή της Daily Mail, είναι ότι μπορεί να πέσουν οι δείκτες.

Κάθε ένας από τους τέσσερις δείκτες της ώρας έχουν μήκος 2,7 μ. και ζυγίζουν 300 κιλά ο καθένας. Οι δείκτες των λεπτών έχουν μήκος 4,2 μέτρα και μικρότερο βάρος, ζυγίζοντας 100 κιλά έκαστος.

Κάνοντας έκκληση για την κατεπείγουσα ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τις επισκευές, η έκθεση τονίζει ότι το Μπιγκ Μπεν είναι ένα σύμβολο της δημοκρατίας, ενώ προειδοποιεί ότι μία βλάβη θα προκαλούσε ζημιά στη διεθνή φήμη της χώρας.

Το ρολόι άρχισε να λειτουργεί το 1859, αλλά σίγησε τρεις μήνες αργότερα, όταν ράγισε η καμπάνα που διαθέτει. Πρόβλημα που αποκαταστάθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το Μπιγκ Μπεν σίγησε και το 2007, για επτά εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης, ενώ το 2011 διαπιστώθηκε ότι ο πύργος είχε πάρει κλίση. Εκτιμάται ότι μετακινείται προς τη μία πλευρά κατά ένα χιλιοστό το χρόνο.Σχόλια