Ύπατη Αρμοστεία: Απάνθρωπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες – Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί

Ύπατη Αρμοστεία: Απάνθρωπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες – Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί

«Απάνθρωπο» χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη, με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις ροές των προσφύγων απέτρεψαν την κρίση μόνο προσωρινά.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χτυπάνε ο ένας τον ώμο του άλλου κι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είχε αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες σταμάτησαν να έρχονται: πρέπει ωστόσο να γίνουν περισσότερα από αυτό», δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR, στο περιθώριο της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής.

Η συμφωνία «απομάκρυνε το πρόβλημα, και το πρόβλημα δεν έχει προς το παρόν επιλυθεί», τόνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Το αιφνίδιο κλείσιμο των συνόρων και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν μονομερώς κράτη ήταν απάνθρωπα σε βάρος πολλών ευάλωτων ανθρώπων», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης αναγνώρισε ότι υπάρχει «περιθώριο για να βελτιωθεί» η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι «Έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας προκειμένου να βρούμε αυτήν την κοινή πολιτική».Σχόλια