Ύπατη Αρμοστεία: Τουλάχιστον 880 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα

Ύπατη Αρμοστεία: Τουλάχιστον 880 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα

Τουλάχιστον 880 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 700 πνιγμούς, όμως ο αριθμός αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, μετά από συνεντεύξεις που πήραν στελέχη του ΟΗΕ από επιζώντες.

Το νέο κύμα θανάτων αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την «αναθέρμανση» της επικίνδυνη οδού της κεντρικής Μεσογείου, καθώς η καλοκαιρία των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών καθιστά το ταξίδι λιγότερο επικίνδυνο.

Συνολικά 2.510 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, 35% περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το 2016 «αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρο» σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Γουίλιαμ Σπίντλερ. «Αυτή τη στιγμή, οι διακινητές φορτώνουν ανθρώπους σε πλοία που είναι μετά βίας αξιόπλοα και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλα» για το ταξίδι, πρόσθεσε ο κ. Σπίντλερ, στον απόηχο τριών πολύνεκρων ναυαγίων που σημειώθηκαν ανοιχτά της Λιβύης τις τελευταίες 10 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 13.800 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Frontex δεν κάνει αναφορά στην εθνικότητα των διασωθέντων, όμως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία πρόκειται πρωτίστως για άτομα προερχόμενα από την υποσαχάρια Αφρική.Σχόλια