Υπεγράφη η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO

Υπεγράφη η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (8/4/2016), στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

H συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation.

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Να σημειωθεί πως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί και η πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Παρά τη σημερινή υπογραφή, απομένουν ακόμα κρίσιμες ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων να περάσει τη συμφωνία από την Βουλή αλλά και να νομοθετήσει για την μετεξέλιξη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων σε πλήρως ανεξάρτητη αρχή.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Aντέδρασαν οι λιμενεργάτες

Στη συμφωνία αντέδρασαν σφοδρά οι λιμενεργάτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της πορείας των λιμενεργατών, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Κορκίδης: Αναζωογόνηση της οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας, από τη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – COSCO

Για μια κίνηση που μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδηςμε αφορμή τη σημερινή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την υπογραφή της Συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ – COSCO.

«… Με την υπογραφή, πραγματοποιήθηκε άλλο ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση υλοποίησης της Συμφωνίας, η οποία ευελπιστούμε ότι θα ενεργοποιήσει τα ξένα κεφάλαια, ώστε να βάλουν ξανά την καταπονημένη ελληνική αγορά στον επενδυτικό τους χάρτη. Οι επενδύσεις που προτίθεταικαι έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η COSCO για την αναβάθμιση τωνυποδομών του λιμανιού του Πειραιά, την κρουαζιέρα και τη ναυπηγοεπισκευή, μέσα στα επόμενα χρόνια, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από 7 χρόνια ατέρμονου κύκλου ύφεσης, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Κορκίδης, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

«Άλλωστε, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης, θεωρείται «κλειδί» για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς βρίσκεται στο θαλάσσιο δρόμο, πουενώνει τις αγορές της Ασίας με εκείνες της Ευρώπης, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όμως, για την από εδώ και πέρα ανάπτυξή του και την εξαντλητική εκμετάλλευση των προοπτικών του, δεν αρκεί η πλεονεκτική θέση, που του προσφέρουν οι δρόμοι του παγκόσμιου, θαλάσσιου εμπορίου. Χρειάζεταιδουλειά, εργασιακή ειρήνη και συνεχής προσπάθεια, με περαιτέρωβελτίωση των υποδομών του, παροχή ελκυστικότερων υπηρεσιών, ταχύτητα κινήσεων, μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, σταθερότητα θεσμικού πλαισίου κ.ά. Ήρθε η ώρα, να σταματήσει ο Πειραιάς, να πληρώνει λάθη, αποκομίζοντας μόνο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία του», κατέληξε ο ίδιος.Σχόλια