Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια – Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια – Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αυτή την ώρα επί των άρθρων, ενώ προηγήθηκε ακρόαση εκπροσώπων περίπου 20 φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους για τη σημασία του νομοσχεδίου, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Επίσης, ζήτησαν αλλαγές σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τα παιδιά που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, η απόρριψη των αιτήσεων εάν συντρέχει ποινικό κώλυμα και η σύνδεση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά με την κατάσταση νομιμότητας των γονιών τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να λάβουν ιθαγένεια είναι οι εξής:

– Η νόμιμη 5ετής παραμονή από τουλάχιστον ένα γονέα στη χώρα μας.

– Τα παιδιά να έχουν γεννηθεί μέσα σε αυτή τη πενταετία κατά την οποία ένας από τους δύο γονέας να διαβιούσε στην Ελλάδα.

– Τα παιδιά να έχουν εγγραφεί στη πρώτη δημοτικού και να συνεχίσουν να φοιτούν στο δημοτικό όταν υποβληθεί η αίτηση για τη χορήγηση ιθαγένειας.

– Αν ένα παιδί γεννηθεί χωρίς ο γονιός του να βρίσκεται πέντε χρόνια στη χώρα μας τότε το δικαίωμα χορήγησης ιθαγένειας θεμελιώνεται μετά από 10 χρόνια.Σχόλια