ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο ανέβασε τους τόνους μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με μία ανακοίνωση πρωτοφανούς δριμύτητας η Άγκυρα ζήτησε… τα ρέστα από την Αθήνα που… τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και ζήτησε «σωφροσύνη» από την Ελλάδα για το ύφος και τις δηλώσεις της, δεδομένου ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Διαβάστε την απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που καταδικάζει την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφία:

«Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,  σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRT Diyanet TV.

Καλούμε να επιδείξει  κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα καταδίκασε επισήμως μέσω του ΥΠΕΞ ως «οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας και πρόσθεσε ότι μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.

Ακόμη, το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

 Σχόλια