ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: Οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις

ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ: Οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις

Υπέρ της απόφασης των αρχών της χώρας, να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών, στάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, ενώ προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε τη Δευτέρα χρήση δακρυγόνων εναντίον εκατοντάδων Σύρων και Ιρακινών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στο φυλάκιο της Ειδομένης.

«Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Πόποσκι στο BBC.

eidomeni

«Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας, χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δε νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αναφέροντας ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

«Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα σε ό,τι αφορά στους μετανάστες, ώστε να καταγράφονται οι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου», είπε σχετικά ο κ. Πόποσκι, προσθέτοντας ότι «Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το σύστημα δείχνει να μην λειτουργεί. Καθένας ανάμεσά μας θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επικράτειά του».

Την ίδια ώρα η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, όπου περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ΠΓΔΜ και από χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ στον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος.

Σχόλια