ΥΠΟΙΚ: Αυτά θα είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα

ΥΠΟΙΚ: Αυτά θα είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα

Ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει προθάλαμο εξόδου από το πρόγραμμα, σημείωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, κατά την ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση την «πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι αυτά «Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ ήταν «πολύ καλό», ενώ κοινοβουλετικές πηγές επεσήμαναν ότι έχει υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία για το νομοσχέδιο, καθώς είχε προηγηθεί και πεντάωρη συνεδρίαση, την περασμένη Δευτέρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση ενημέρωσαν τους βουλευτές οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και οι Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας) και Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις της αρμοδιότητας τους.

«Το κλίμα που αποτυπώνεται από τις τοποθετήσεις των περίπου 20 βουλευτών που πήραν το λόγο, είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το νομοσχέδιο, είμαστε αισιόδοξοι γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για να έχουμε ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», περιέγραφε σχετικά κοινοβουλευτική πηγή.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από την προοπτική μιας καλής διευθέτησης του χρέους που καθιστά ορατή την έξοδο στις αγορές από το 2017.

«Θεωρούμε ότι η ΝΔ έχει εκτεθεί από τη στάση της την τελευταία περίοδο και την εμμονή της να ζητά εκλογές. Εμείς την καλούμε έστω και «στο και 5″ να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια -έστω στα ζητήματα που είναι μείζονος σημασίας και αφορούν μακροπρόθεσμους στόχους, όπως είναι το χρέος- και να μην την υπονομεύει», τόνισε η ίδια πηγή.

Η λειτουργία του δημοσιονομικού «κόφτη»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικό μέρος των διευκρινιστικών ερωτήσεων που έθεσαν οι βουλευτές αφορούσαν στο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και το πώς αυτός θα λειτουργεί.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν την εκτίμηση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ότι δε θα χρειαστεί ενεργοποίηση του, σε συνάρτηση μάλιστα και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σε συνδυασμό με την επικείμενη ρύθμιση για το χρέος.

Ακόμη, υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης, ενώ σημείωναν ότι δεν υπάρχει ονομαστικοποίηση μέτρων.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα μπορεί να αποφεύγεται, καθώς από τη διαπίστωση ενός πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, εντός του οποίου μπορεί να κάνει παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών και να προσδιορίσει τους κωδικούς από τους οποίους θα καλύπτεται η απόκλιση του στόχου.

Ως εκ τούτου, «σε περίπτωση απόκλισης, για να φτάσει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός, αυτό θα σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δε θα έχει κάνει απολύτως τίποτα εντός του χρονικού περιθωρίου του ενός μήνα για να διορθώσει την απόκλιση», ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτές.

Κατανεμημένοι σε 3 χρόνια οι φόροι της έμμεσης φορολογίας

Αναφορικά με το ζήτημα της έμμεσης φορολογίας, οι κοινοβουλευτικές πηγές επεσήμαναν ότι οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια και «μολονότι δεν είναι ευχάριστοι, αποφύγαμε τα χειρότερα», όπως θα ήταν η αύξηση του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού στο 23%, κάτι που θα επιβάρυνε υπέρμετρα το σύνολο των νοικοκυριών, όπως τονίστηκε.

Ακόμη, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το νομοθετικό σχεδιασμό που ήδη εκπονείται και επισπεύδεται -γι’ αυτό και η Βουλή δε θα λειτουργήσει με θερινά τμήματα, αλλά θα λειτουργήσει κανονικά- με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των εσόδων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση προσδοκά τα νομοθετήματα να αποδώσουν καρπούς τους επόμενους μήνες, προκειμένου στο τέλος του χρόνου «να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους».

Ανάμεσα στα νομοσχέδια αυτά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο νόμος για το λαθρεμπόριο, τις αδήλωτες καταθέσεις (στόχος η επίτευξη εσόδων χωρίς όμως αμνήστευση), και την κοινωνική οικονομία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι πέρα από την προστασία των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία που έχει ήδη εξασφαλιστεί, εξασφαλίζεται επιπλέον και το 93% των δανείων (επιχειρηματικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά) που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.Σχόλια