Υπό εξέταση βελτιώσεις & αυστηρότεροι κανόνες για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας

Υπό εξέταση βελτιώσεις & αυστηρότεροι κανόνες για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας

Για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας διαφορετικής κουλτούρας, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια κατά την κυκλοφορία τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, και, ταυτόχρονα, ενίσχυσης των ισχυόντων κανονισμών, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή το χθεσινό δυστύχημα στην Αίγινα.

«Κάθε τραγικό συμβάν, όταν προκύπτει, γεννά πολλαπλούς προβληματισμούς για το τι έπρεπε να κάνουμε και δεν το κάναμε», σημείωσε ο κ. Δρίτσας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: «Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που ό,τι και να κάνεις, αν δεν εμπεδωθεί -και στους πολίτες- μια συνείδηση απαξίωσης τέτοιου είδους συμπεριφορών αμέλειας, και για την κυκλοφορία στη στεριά και για την κυκλοφορία στη θάλασσα, κανένα μέτρο, κανένας έλεγχος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός».

Ο ίδιος τόνισε σχετικά ότι από το πρωί ειδικό κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, ερευνά τις αιτίες του δυστυχήματος στην Αίγινα, «όχι για να τις αξιολογήσει ποινικά, αλλά για να καταλήξει στις βελτιώσεις που απαιτούνται να γίνουν στο σύστημα της θαλάσσιας ασφάλειας».

«Πιστεύω πως το χθεσινό, παράλογο, συμβάν, γεννά ζητήματα κυρίως ενίσχυσης των κανονισμών για τις περιοχές που αποτελούν περάσματα, όπως αυτό στην Αίγινα», συμπλήρωσε ο κ. Δρίτσας, εκτιμώντας ότι η αυστηροποίηση των κανονισμών θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να εγκαθιδρύει κανόνες που να τηρούν όλοι.

«Η πείρα έχει δείξει πως δεν είναι αρκετό να αυξήσεις για παράδειγμα τα πρόστιμα ή τις ποινές. Δεν αρκεί αυτό. Απαιτείται η καλλιέργεια μιας συνείδησης, με προσδιορισμένους, σαφείς κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις έρευνες για το δυστύχημα, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι συνεχίζονται και όλες οι έως τώρα ενδείξεις συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλος αγνοούμενος.

«Δεν μπορώ πραγματικά να βρω έναν παρηγορητικό λόγο για τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό. Μακάρι να βρουν τη δύναμη, μακάρι η Πολιτεία και η κοινωνία να βρουν έναν τρόπο να σταθούν δίπλα τους που να αποτελεί βάλσαμο στον πόνο τους», δήλωσε τέλος ο υπουργός Ναυτιλίας.

 Σχόλια