Υπό κράτηση οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Υπό κράτηση οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα

Σε καθεστώς κράτησης βρίσκονται οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο, και οι οποίοι μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι συνελήφθησαν εκ νέου διότι ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.

Αναλυτικότερα, οι οχτώ Τούρκοι οδηγήθηκαν σήμερα στην εισαγγελέα Εκδόσεων, καθώς μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να τους αφήσει ελεύθερους, άρχισαν οι διαδικασίες για την σύλληψή τους, βάσει του αιτήματος έκδοσης που έχουν υποβάλλει οι τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η ποινική διαδικασία ξεκίνησε τυπικά, παρά το γεγονός πως ακόμα οι τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με το αίτημα έκδοσης των οχτώ Τούρκων από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Στον φάκελο που απέστειλαν οι αρχές της γειτονικής χώρας, ζητείται η έκδοση των οχτώ για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος τους, Χρίστος Μυλωνόπουλος, τονίζει πως ως προς τα δυο πρώτα αδικήματα το αίτημα των τουρκικών αρχών είναι απαράδεκτο καθώς εκλείπει το στοιχείο του διπλού αξιόποινου.

Επίσης, οι συνήγοροι των οχτώ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στην έκδοση τους, επικαλούμενοι πως δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, αλλά και τις εξαγγελίες για την επιβολή θανατικής ποινής, ενώ τονίζουν πως δεν έχει μεταφραστεί ακόμα το ένταλμα σύλληψης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνόπουλος «ξεκινά μια διαδικασία, ενώ γνωρίζουμε ότι στην Τουρκία είναι αποκλεισμένη η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και οι Τούρκοι τους επιφυλάσσουν μια απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ενώ έχει εξαγγελθεί από επίσημα χείλη η επαναφορά της θανατικής ποινής».Σχόλια