Υπόθεση Απάτσι: Νέα δίωξη σε Θ. Λιακουνάκο, Σ. Τραυλό και επτά ακόμα παράγοντες του ΥΠΕΘΑ

Υπόθεση Απάτσι: Νέα δίωξη σε Θ. Λιακουνάκο, Σ. Τραυλό και επτά ακόμα παράγοντες του ΥΠΕΘΑ

Του Πέτρου Κουσουλού

Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ασκήθηκε σε βάρος του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου.

Η υπόθεση αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι από την εταιρεία Βoing έναντι 594 εκ. δολαρίων.

Από την έρευνα την οποία πραγματοποίησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, Πόπη Παπανδρέου μετά από σχετική παραγγελία της προϊσταμένης του τμήματος, Ε. Ράικου, προέκυψε ότι η σύμβαση 22/2003 υπεγράφη κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο χαμηλότερο κατά 14 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που δόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατά δυόμισι εκατ. ευρώ χαμηλότερα.

Από την εισαγγελική έρευνα παράλληλα προέκυψε ότι για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συστήματος Δαίδαλος, τα αντισταθμιστικά και οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στο ελληνικό  δημόσιο ήταν 9 εκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από αυτά που έπρεπε να είναι.

Εκτός από το Θωμά Λιακουνάκο, για κακουργηματική απιστία παραπέμπεται ο πρώην γγ του οικονομικού σχεδιασμού του υπουργείου, κ. Σπυρίδων Τραυλός καθώς και 7 ακόμη υπηρεσιακοί παράγοντες εποχής .

Επιπλέον οι εισαγγελείς εξήγαγαν αντίγραφα τα οποία θα αποστείλουν στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τότε ΥΠΕΘΑ,  Γιάννου Παπαντωνίου.

Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά δίωξη η οποία ασκείται από τους εισαγγελείς διαφθοράς στο Θωμά Λιακουνάκο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διερεύνηση της υπόθεσης για την κύρια προμήθεια των 12 Απάτσι συνεχίζεται.

Έχουν λίστα με 13 offshore εταιρείες του επιχειρηματία

Όπως αποκάλυψε το ereportaz την Δευτέρα, ο βρετανός τραπεζίτης Π. Κόλεριτζ, κατέθεσε στους έλληνες εισαγγελείς μια λίστα με 13 άγνωστες μέχρι σήμερα υπεράκτιες εταιρείες του Θωμά Λιακουνάκου.

Πρόκειται για offshore εταιρείες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, για τις οποίες θα αποσταλούν άμεσα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ως… όχημα για τη μεταφορά μιζών αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Θ. Λιακουνάκου την περίοδο 99-03 μετατρέπεται, σύμφωνα με αξιόπιστες δικαστικές πηγές, σε μάρτυρα κλειδί της υπόθεσης των εξοπλιστικών καθώς ήδη έχει καταθέσει πολύ σημαντικά στοιχεία στην ελληνική δικαιοσύνη.

Ο ίδιος στην απολογία του είχε επισημάνει ότι δεν είχε καμία σχέση με τις εταιρείες του επιχειρηματία καθώς και ότι ενώ είχε καταγγείλει προσπάθεια παγίδευσής του, δεχόταν σύμφωνα με όσα κατέθεσε πιέσεις προκειμένου να αποδώσει όλες τις ευθύνες στον εφοπλιστή Ιωάννη Τοπούζη, ο οποίος έχει βεβαρημένη υγεία λόγω βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη μετά από μια… περίεργη ληστεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΟΛΕΡΙΤΖ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ EREPORTAZ

pp

 Σχόλια