Υπόθεση Leopard: Στη Βουλή η δικογραφία για Παπαντωνίου

Υπόθεση Leopard: Στη Βουλή η δικογραφία για Παπαντωνίου

Στη Βουλή διαβιβάζεται από την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η δικογραφία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

giannos papantoniouΑναλυτικότερα, σκοπός είναι να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου, για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004, σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και 12 ακόμη αξιωματούχων. Ο επιχειρηματίας, στου οποίου το σπίτι και το γραφείο είχε γίνει έφοδος πριν από μήνες, με εντολή της Εισαγγελίας, από άνδρες της οικονομικής αστυνομίας, με στόχο τη συλλογή στοιχείων, φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του. Ο επιχειρηματίας διώκεται για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Την υπόθεση διερεύνησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, με εντολή της κ. Ράικου.

Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία διαβιβάζεται και σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους καταλογίστηκαν.

Οι αποκαλύψεις του ereportaz για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών 

Με… μίζα 2 εκατ. ευρώ «έπαιρναν μπροστά» τα τζιπ του Λαϊνόπουλου

Μίζες στα Leopard 2: Συνέλαβαν τον σύμβουλο του Γ. Ζορμπά, διώξεις σε Ευσταθίου και άλλους δύο

Στο «στόχαστρο» του Check point τα… εξοπλιστικάcheckpoint6 

Τον «φάκελο εξοπλιστικά» άνοιξε η εκπομπή του «Alpha» Check point . Στην Γιάννα Παπαδάκου και τον Πέτρο Κουσουλό έλυσαν τη σιωπή τους μαζί ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη, ενώ για πρώτη φορά μίλησε και ο κρατούμενος Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλτ, πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση των εξοπλιστικών.Σχόλια