«Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα λεφτά τους έξω, εγώ γιατί να τα έχω στην Ελλάδα»

«Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα λεφτά τους έξω, εγώ γιατί να τα έχω στην Ελλάδα»

Επανήλθε μετά το σάλο που προκάλεσα οι δηλώσεις της η οικονομολόγος και πρώην μέλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά στο θέμα των καταθέσεών της στο εξωτερικό, λέγοντας πως δεν “βλέπει” σχέδιο εθνικής σωτηρίας και άρα δεν θεωρεί πατριωτικό της καθήκον να έχει τις καταθέσεις της στην Ελλάδα.

Μιλώντας στα Parapolitika 90,1 και στον Νίκο Ρυαγγελάτο η κ. Ξαφά είπε μάλιστα πως και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι με δηλώσεις όπως αυτές του Πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος θα υπάρξει bank run καθώς όπως τόνισε όχι απλά θα φύγουν καταθέσεις αλλά “θα δημιουργηθεί μέχρι να φτάσουμε στο δημοψήφισμα αλλά θα πρέπει να κλείσουν οι τράπεζες για να μη φύγουν και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν μείνει”.

Μάλιστα κατά την κ. Ξαφά θα ήταν χρήσιμος ένας περιορισμός στις καταθέσεις στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια.

“Βεβαίως θα μπορούσαμε να έχουμε περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων διότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ είναι αυτή που υποκαθιστά την μείωση των καταθέσεων με νέο δανεισμό μέσω ELA, αυτό δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Εάν δηλαδή δεν υπάρξει προοπτική συμφωνίας δεν πρόκειται η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, θα μπουν συναλλαγματικοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να στείλει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό και πιθανώς να υπάρξουν και περιορισμοί στις αναλήψεις. Γιατί για μένα είναι πατριωτικό καθήκον να αφήσω τα χρήματά μου εδώ είναι πατριωτικό καθήκον ενώ για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τα χρήματά τους έξω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;”

Ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας η Μιράντα Ξαφά ανέφερε πως:

Υπάρχει τρομερή δυστοκία καταρχήν έχουν σπαταληθεί τρεις μήνες συζητώντας πως θα αποκαλείται η Τρόικα και πως θα αποκαλείται το μνημόνιο και που θα γίνονται οι συζητήσεις δηλαδή σπαταλήθηκε χρόνος απλώς σε επικοινωνιακά τρικ για να μην φανεί ότι συνεχίζουμε να έχουμε μνημόνιο και η Τρόικα συνεχίζει να υπάρχει και η ουσία των διαπραγματεύσεων τώρα ξεκινάει όταν είμαστε πολύ κοντά στην χρεωκοπία γιατί σιγά-σιγά τελειώνουν τα αποθέματα σε ρευστό. Οι πιστωτές έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αν δεν υπάρξει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων στο τραπέζι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε καμία εκταμίευση και τώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο φαίνεται ότι επιτέλους η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί αυτό. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν τώρα και συζητάνε το θέμα και το ασφαλιστικό το οποίο είναι εκτός ελέγχου αν δεν τηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και υποθέτω και τα εργασιακά τα οποία και αυτά είναι στο τραπέζι. Τα εργασιακά, θέλω να σας θυμίσω ότι αναβάλλονται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση.Σχόλια